Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Cameron osnažen nakon summita

Referendum o izlasku Velike Britanije iz EU moguć 2016.

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Britanski premijer David Cameron napustio je europski summit zadovoljan izjavama partnera da su već u veljači voljni postići dogovor o reformama koje traži.

"Nije bilo većih sukoba i svi su istaknuli potrebu da se postigne dogovor", komentirao je u petak Stephen Booth, jedan od direktora istraživačkog instituta Open Europe.

Pročitajte i ovo Stéphane Séjourné (L) i Radoslaw Sikorski (R) Poljska obećala pomoć Ukrajini Francuski ministar pozdravio "povratak" jedne zemlje u Europu: "Vajmarski trokut vraća se u život i smatram da je to dobro" Slika nije dostupna Juncker nezadovoljan 'To što smo uzalud potrošili sate na kvote za migrante, pokazuje da Europa nije ono što se prikazuje drugima'

Stvari su krenule loše: francuski predsjednik Francois Hollande upozorio je u četvrtak da bi bilo "neprihvatljivo mijenjati ono na čemu počivaju europske obveze", a predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk ocijenio je neke Cameronove zahtijeve "neprihvatljivima". Smjerali su na Cameronov prijedlog da se europskim imigrantima na četiri godine ukinu neka socijalna prava.

No zaključci sa summita bili su u nešto pomirljivijem tonu. U izjavi je istaknuto da su se 28 predsjednika država i vlada "dogovorili da će pronaći rješenja" do idućeg summita u veljači.

Ako se dogovor postigne do tog vremena, referendum bi se mogao održati u lipnju ili u srpnju 2016., piše u subotu britanski tisak. To bi bilo nakon regionalnih izbora početkom svibnja.

Jean-Dominique Giuliani, predsjednik Zaklade Roberta Schumana, proeuropskog istraživačkog instituta, ovotjedni summit je "pozitivan događaj za Camerona (...) Svi su poručili 'želimo vas zadržati, pokušajte pronaći rješenje'".

BBC je istaknuo da se "Cameron činio sigurniji u postizanje dogovora i organiziranje referenduma iduće godine" o članstvu Velike Britanije u EU-u.

Cameron već mjesecima obećava taj referendum u nastojanju da zadovolji euroskeptično krilo svoje konzervativne stranke i zaustavi napredovanje eurofobne stranke Ukip. Kao krajnji rok za njegovo organiziranje odredio je kraj 2017.

"Svi su shvatili da ima (Cameron) unutarnjopolitički problem i da mu treba pomoći", dodao je Giuliani. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene