Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Britanski parlamentarci zapošljavaju rođake

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Više od 70 parlamentarnih zastupnika iz redova britanske Konzervativne stranke zapošljava rođake kao članove svojeg osoblja, rekao je u petak predsjednik te stranke David Cameron.

To se otkrilo nakon što je konzervativni zastupnik Derek Conway na deset dana suspendiran iz Donjeg doma britanskog parlamenta zato što je svojem sinu iz proračunskih sredstava isplatio gotovo 50 tisuća funti za posao koji on, kako se čini, nije ni odradio.

Pročitajte i ovo Ilustracija zatvorena nakon tragedije Muškarac pao s jedne od najvećih turističkih atrakcija u Londonu: Preminuo na mjestu Napad kemikalijom na jugu Londona Ispovijest svjedoka Nadzorne kamere snimile napad na ženu i djecu: "Vrištala je - moje oči, moje oči! Usne su joj bile crne, a koža spaljena"

Conway, koji je rekao kako će na idućim izborima napustiti politiku, izbačen je iz stranke, a prijeti mu i policijska istraga.

Zastupnicima je dopušteno zapošljavati rođake i plaćati ih novcem poreznih obveznika, pa nije rijetko da zastupnik ili zastupnica zaposle supružnika kao tajnika, uz objašnjenje kako to pomaže braku da opstane jer nema uobičajenih dugih razdoblja razdvojenosti.

No skandal oko Conwaya, koji je zaposlio i drugog sina kako bi za njega istraživao, te suprugu kao tajnicu, rezultirao je pozivima na veću otvorenost glede te prakse.

"Moj će prvi korak biti da osiguram da od početka nove fiskalne godine (1. travnja) svi najistaknutiji konzervativni zastupnici daju službenu zabilješku glede toga da li zapošljavaju članove vlastite obitelji", rekao je Cameron, izrazivši nadu da će poslije toga jednako postupiti i svi zastupnici konzervativaca.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene