Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Britanski kraljevski par stigao u Sloveniju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Britanska kraljica Elizabeta II. i njezin suprug vojvoda od Edinburgha doputovali su u utorak popodne u posjet Sloveniji, odakle u četvrtak odlaze u posjet Slovačkoj.

Britanski kraljevski par stigao je u Zračnu luku 'Jože Pučnik' nešto prije 14 sati, a na pisti su ih dočekali britanski veleposlanik Tim Simmons i slovenski dužnosnici, među kojima ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel. Kolona automobila s visokim gostima zaputila se na Brdo kod Kranja, gdje ih je dočekao slovenski predsjednik Danilo Tuerk i njegova supruga Barbara.

Pročitajte i ovo NE Krško - 1 Najprije remont Sprema se izgradnja novog bloka nuklearke Krško: Uskoro važan referendum Kuća, ilustracija Strog financijski plan Mladi par iz susjedstva sagradio kuću bez kredita: "Ne znam kako nam je ovo uspjelo..."

>> Zbog kraljice Elizabete u Ljubljani nestašica frakova

Kraljevskom paru priređen je doček uz najviše državne i vojne počasti, a zatim su britanska kraljica i slovenski predsjednik razmijenili odličja i darove.

Britanski kraljevski par popodne je posjetio Ljubljanu gdje je za kraljicu u hotelu 'Grand Union' priređen glazbeni program Međunarodne britanske škole koja u Ljubljani djeluje pod naslovom 'Džungel Jangle'. Princ Flip je u istom hotelu pogledao 'workshop' pod naslovom 'Future City Games'.

Britanski veleposlanik u Sloveniji Tim Simmons priredio je zatim na istom mjestu svečani prijam.

Središnji je dio programa prvog dana posjeta britanske kraljice večerašnji banket u dvorcu na Brdu kod Kranja koji priređuje predsjednik Danilo Tuerk. Pozvani su najistaknutiji predstavnici javnog i političkog života u Sloveniji, među ostalima i bivši predsjednik Milan Kučan sa suprugom Štefkom. Banket je i jedina prigoda u kojoj će britanska kraljica javno govoriti i izraziti svoju poruku Slovencima.

Posjet britanskoga kraljevskog para Sloveniji nastavlja se u srijedu, kad će, među ostalim, posjetiti ergelu lipicanaca u Lipici blizu granice s Italijom.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene