Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Poklon za dijamantni jubilej

Britanska vlada 'potopila' kraljičinu jahtu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Britanska koalicijska vlada 'potopila' je ideju jednog od svojih ministra da bi porezni obveznici trebali financirati gradnju nove jahte za kraljicu Elizabetu II. koju bi dobila kao poklon za svoj dijamantni jubilej.

Kraljica se 1997. s tugom oprostila od omiljene jahte kraljevske obitelji Britannije, a ministar obrazovanja Michael Gove predložio je gradnju nove kao znak dobre volje u povodu 60. godišnjice njezine vladavine, piše list The Guardian.

'Predložio bi poklon naroda njezinom veličanstvu, a imajući na umu sjajan prijedlog državnog tajnika za obrazovanje i znanost Davida Willettsa da to bude jahta, odnosno nešto opipljivo čime bi se proslavila ova iznimna prigoda', rekao je Gove, konzervativac i odani monarhist.

Pročitajte i ovo Jahta - 5 Pravna bitka Luksuzna jahta blokirana u Hrvatskoj ide na aukciju? Predsjednik oprezan: "Ako je to ukrajinsko, to treba dati Ukrajini" Jahta Royal Romance Uskoro istječe privremena mjera Ekskluzivne snimke Dnevnika Nove TV: Ruska jahta pod sankcijama isplovila iz trogirskog brodogradilišta

'Zbog teških vremena'

U njemu se doduše osvrće na trenutne gospodarske teškoće, ali smatra da bi unatoč njima i 'upravo zbog teških vremena' proslava jubileja trebala biti sjajnija od bilo koje dosad. Ipak, njegovu ideju odmah je odbacio konzervativni premijer David Cameron i njegov zamjenik, liberalni demokrat Nick Clegg. 'Ne mislim da bi to bio dobar način trošenja javnog novca', rekao je novinarima Cameronov glasnogovornik.

Komentatori ističu da financiranje nove jahte proračunskim novcem ne bi naišlo na dobar odjek u javnosti suočenoj sa smanjenjem potrošnje, rastom poreza, zamrzavanjem plaća, visokom inflacijom i nesigurnošću zaposlenja.

'Većina ljudi mislila bi da je dijamantni jubilej izvrsna prilika da ju zajedno proslavimo kao zajednica i kao narod', rekao je Cleeg. 'No, sumnjam da bi većina, imajući u vidu nestašicu novca, mislila da bi to trebao biti prioritet kako potrošiti oskudna javna sredstva', dodao je. Britannia, jahta teška 6000 tona s posadom od 230 ljudi, 'umirovljena' je 1997. nakon 44 godine plovidbe. Po pisanju britanskih medija, kraljica je tada jedini put pustila suzu u javnosti.

Britannia je umirovljena na početku prvog mandata laburističke vlade Tonyja Blaira, a suparnički konzervativci, danas vladajući, tada su zatražili da se ona zamjeni novim plovilom čija bi gradnja stajala 60 milijuna funta, ali su ankete pokazale da se tome protivi 72 posto Britanaca. Buckinghamska palača nije željela komentirati ideju o novoj jahti i brzu propast njezine realizacije. Dijamantni jubilej, 60 godina na tronu, Elizabeta II. slavi ove godine. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene