452327
452327
452327
452327
452327

ZBOG NJIH POGINULE STOTINE Britanski špijuni propustili spriječiti terorističke napade u Parizu i Bruxellesu

  • , 04.10.2016., 15:57
  • Autor:
  • komentara

Britanski agenti propustili su ključan sastanak Muhameda Abrinija i britanskih pristaša ISIS-a.

 
 
 
 
Teroristički napad u Parizu (Foto: Getty Images) - 6
Teroristički napad u Parizu (Foto: Getty Images) - 6

Policija i britanska tajna služba MI5 mogli su spriječiti terorističke napade u Parizu i Bruxellesu. Naime, mjesecima prije tih napada pokrenuta je tajna operacija kojom su trebali biti raskrinkani pojedinci iz Velike Britanije povezani s tom terorističkom ćelijom.

No, viši časnici odlučili su obustaviti akciju tri mjeseca prije nego što je jedan od koordinatora pariških napada prešao Kanal i sastao se s britanskim ekstremistima.

Tako su britanski agenti propustili ključan sastanak Muhameda Abrinija i britanskih pristaša tzv. Islamske države, koji ih je mogao dovesti do briselske terorističke ćelije, u kojoj su osmišljeni napadi na Pariz i Bruxelles.

Abrinija je snimila kamera zračne luke u Bruxellesu nakon bombaškog napada u ožujku. Optužen je za koordiniranje oba napada, i pariškog i briselskog.

Mohamed Abrini (foto: AFP)

U sklopu istrage britanske službe ubacile su početkom 2015. među redove ekstremista i svoje ljude, no nakon uhićenja osumnjičenih akcija je obustavljena. Da stvar bude gora, na kraju je odlučeno kako nema dovoljno dokaza za kaznenu prijavu protiv britanskih ekstremista pa je cijeli slučaj propao, piše Daily Mail.

Tako u vrijeme kad je Abrini ušao u Veliku Britaniju, u ljeto 2015.., tajna služba više nije imala pod nadzorom tamošnju islamističku ćeliju. Također, nakon uhićenja i potom oslobađanja britanski ekstremisti pojačali su sigurnosne mjere da bi izbjegli progon vlasti. Redovito su mijenjali telefone, brisali podatke i koristili otvorene wi-fi veze u kafićima.

Potvrda da je Abrini posjetio Veliku Britaniju nađena je i u njegovom mobitelu, u kojem su bile fotografije lokacija koje je obišao. Abdelhamid Abaaoud, mozak terorističkih napada u Parizu, bio je Abrinijev prijatelj iz djetinjstva. Da su istražitelji pratili Abrinija u Velikoj Britaniji i potom u Bruxellesu, vrlo je vjerojatno da bi briselska teroristička ćelija bila razotkrivena i spriječeni kasniji brutalni napadi.

U terorističkim napadima u Parizu poginulo je 130 ljudi, a u onima u Bruxellesu njih 32.

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se