Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nema pokušaja ostanka u EU

Britanska premijerka: Brexit treba provesti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
"I dalje moramo biti vrlo jasni da 'Brexit znači Brexit' ... To znači da nema novog referenduma; nema pokušaja ostanka u EU-u u prikrajku, mi ćemo to stvarno morati provesti", rekla je britanska premijerka Theresa May.

Britanska premijerka Theresa May rekla je svojim ministrima u srijedu da neće biti povratka u vezi s njezinim obećanjem da se provede britanski odlazak iz Europske unije.

Pročitajte i ovo Theresa may i Donald Tusk (Foto: AFP) saga će se nastaviti Europska unija nudi ponudu koja se ne odbija: Odgoda Brexita za još godinu dana? Theresa May i Jean-Claude Juncker (Foto: Frederick FLORIN / AFP) Odgoda za odgodom Theresa May želi odgoditi Brexit do 22. svibnja, Juncker oštro odbio tu ideju: "12. travnja posljednji je rok"

"I dalje moramo biti vrlo jasni da 'Brexit znači Brexit' ... To znači da nema novog referenduma; nema pokušaja ostanka u EU-u u prikrajku, mi ćemo to stvarno morati provesti", rekla je May na početku sastanka.

Očekuje se da će u središtu razgovora u Chequersu, ljetnoj rezidenciji britanske premijerke, biti sljedeći koraci koje vlada mora poduzeti nakon iznenađujućih rezultata u korist Brexita na referendumu u lipnju.

Postoje nagađanja da će May započeti dvogodišnji formalni proces koji vodi konačnom napuštanju bez savjetovanja s parlamentom.

Većina članova parlamenta protiv je britanskog napuštanja EU-a, što znači da na glasanju u donjem domu možda ne bi bili prihvaćeni finalni planovi.

Na sastanku u Chequersu među ostalima su i trojica ministara odgovorna za Brexit: ministar vanjskih poslova Boris Johnson, tajnik za međunarodnu trgovinu Liam Fox i državni tajnik za izlazak iz EU-a David Davis.

May još nije rekla kad će pokrenuti formalni proces, koji počinje pozivanjem na članak 50 Lisabonskog ugovora, unatoč pritisku ostalih članica EU-a da to učini.

Ona je naznačila da neće pokrenuti članak 50 prije svršetka godine. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene