448562
448562
448562
448562
448562

Britanska premijerka: Brexit treba provesti

  • , 31.08.2016., 14:37
  • Autor:
  • komentara

"I dalje moramo biti vrlo jasni da 'Brexit znači Brexit' ... To znači da nema novog referenduma; nema pokušaja ostanka u EU-u u prikrajku, mi ćemo to stvarno morati provesti", rekla je britanska premijerka Theresa May.

 
 
 
 
Britanska premijerka Theresa May na sastanku s ministrima (Foto: AFP)
Britanska premijerka Theresa May na sastanku s ministrima (Foto: AFP)

Britanska premijerka Theresa May rekla je svojim ministrima u srijedu da neće biti povratka u vezi s njezinim obećanjem da se provede britanski odlazak iz Europske unije.

"I dalje moramo biti vrlo jasni da 'Brexit znači Brexit' ... To znači da nema novog referenduma; nema pokušaja ostanka u EU-u u prikrajku, mi ćemo to stvarno morati provesti", rekla je May na početku sastanka.

Očekuje se da će u središtu razgovora u Chequersu, ljetnoj rezidenciji britanske premijerke, biti sljedeći koraci koje vlada mora poduzeti nakon iznenađujućih rezultata u korist Brexita na referendumu u lipnju.

Postoje nagađanja da će May započeti dvogodišnji formalni proces koji vodi konačnom napuštanju bez savjetovanja s parlamentom.

Većina članova parlamenta protiv je britanskog napuštanja EU-a, što znači da na glasanju u donjem domu možda ne bi bili prihvaćeni finalni planovi.

Na sastanku u Chequersu među ostalima su i trojica ministara odgovorna za Brexit: ministar vanjskih poslova Boris Johnson, tajnik za međunarodnu trgovinu Liam Fox i državni tajnik za izlazak iz EU-a David Davis.

May još nije rekla kad će pokrenuti formalni proces, koji počinje pozivanjem na članak 50 Lisabonskog ugovora, unatoč pritisku ostalih članica EU-a da to učini.

Ona je naznačila da neće pokrenuti članak 50 prije svršetka godine. (Hina)

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se