Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Britanska policija traži prikupljanje DNK školaraca radi identifikacije potencijalnih zločinaca

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Direktor forenzičnog odjela Scotland Yarda Gary Pugh, britanskoj je Vladi predložio da prikupe podatke o DNA sve osnovnoškolske djece i pohrane ih u bazu podataka genetskih uzoraka kako bi policiji olakšali potragu za zločincima, ali i mogućnost predviđanja kršenja zakona na temelju nečijeg DNA.

'Djeca u osnovnoj školi koja pokazuju da su sklona problematičnom ponašanju  trebala bi biti u bazi podataka DNA', rekao je britanski forenzični ekspert, prenosi Guardian.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Slučaj Jill Dando Scotland Yard istražuje navode po kojima je britansku novinarku ubio Srbin Slika nije dostupna Mila Jelavić 'Hrvatskoj potreban registar o počiniteljima spolnih delikata'

Gary Pugh, forenzični direktor Scotland Yarda i novi glasnogovornik Udruge britanskih policijskih šefova o DNA, govorio je o tome koliko daleko treba ići kako bi se što lakše identificirali potencijalni prijestupnici, pod pretpostavkom koju su iznijeli neki stručnjaci, da je moguće identificirati karakteristike kriminalaca kod djece već u dobi od pet godina.

‘Ako imamo primarna sredstva identificiranja ljudi prije nego prekrše zakon, onda su dugoročni plodovi targetiranja mladih ljudi, potencijalnih prijestupnika, iznimno veliki’, rekao je Pugh.

Ovaj kontroverzni prijedlog načeo je mnoga pitanja, primjerice roditeljski pristanak, potencijalno stigmatiziranje te ulogu učitelja u identificiranju budućih prijestupnika. 

Pugh je naglasio kako društvo treba otvorenu, zrelu diskusiju o tome kako se najbolje boriti protiv zločina prije nego se on dogodi.

Trenutno se u Britaniji u bazi podataka nalazi 4,5 milijuna genetskih uzoraka, ali policija tvrdi da ih je potrebno više kako bi se smanjila stopa zločina.

Grupe za civilna prava osudile su Pugov zahtjev. Neki su ustanovili da je to samo korak do ‘policijske države’.

Više o kontroverznom prijedlogu britanske policije možete pročitati na Guardianu.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene