Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Partner Snowdena

Britanska policija istražuje dokumente Davida Mirande

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Britanska policija u četvrtak je otvorila kriminalnu istragu nakon zapljene dokumenata Davida Mirande, partnera novinara koji je u suradnji s američkim 'zviždačem' razotkrio masovno američko i britansko špijuniranje građana i ustanova diljem svijeta.

Visoki sud u Londonu dopustio je istragu, ali je ograničio uporabu zaplijenjenih dokumenata čime je policiji i vladi zabranio da 'istražuju, kopiraju ili dijele' te podatke osim 'u svrhu zaštite nacionalne sigurnosti'.

Brazilski državljanin David Miranda (28), angažirao je odvjetnike pošto je u nedjelju bio priveden i devet sati ispitivan u zračnoj luci Heathrow na temelju antiterorističkog zakona iz 2000. godine, te mu je oduzet sav informatički materijal.

'Prvi uvid u zaplijenjene elemente omogućio je da otkrijemo visoko osjetljiv materijal kojega bi objava mogla ugroziti živote, zato je protuteroristički odjel (SO15) danas otvorio kriminalnu istragu', objavila je policija.

Zadovoljna je i obrana jer je Visoki sud prihvatio njezin zahtjev i unio ograničenje te 'MUP i policija imaju sedam dana na raspolaganju da dokažu da je postojala stvarna prijetnja nacionalnoj sigurnosti', rekla je Mirandina odvjetnica Gwendolen Morgan.

Pročitajte i ovo Rat u Ukrajini Vrijedno 61 milijardu dolara Rusija napala ukrajinske željeznice: Njihov cilj je samo jedan Šteta na zgradama u gradu Avdijivki na istoku Ukrajine Rat u Ukrajini Britanski obavještajci otkrili novu metu Rusa: "Trupe napreduju brže u tom području"

>> Britanci satima ispitivali dečka novinara koji je otkrio Snowdenove tajne

Miranda je životni partner Glenna Greenwalda, novinara dnevnika 'Guardian' koji je intervjuirao američkog zviždača Edwarda Snowdena te iskoristio 15 do 20 tisuća dokumenata koje mu je Snowden dao na uvid kako bi objavio pojedinosti o špijuniranju koje provodi američka Agencija za nacionalnu sigurnost (NSA).

Mirandino privođenje kritizirali su britanski zastupnici, Brazil, Rusija, Njemačka, Vijeće Europe, potpredsjednica Europske komisije Viviane Reding. Britanske vlasti kritizirane su i zato što su prije mjesec dana naredile uništenje dokumenata koje je Guardianu povjerio Snowden, bivši suradnik NSA-e čije izručenje Washington traži, a azil je privremeno dobio u Rusiji.

Američki obavještajni dužnosnici u srijedu su priznali da je NSA nenamjerno prikupila 56.000 mailova Amerikanaca te su objasnili da je to bila tehnička greška koja je ispravljena.

Greenwald je rekao da je privođenje njegova partnera pokušaj zastrašivanja novinara, a Alan Rusbridger, glavni urednik Guardiana, izrazio je 'krajnju zabrinutost' što se antiteroristički zakon koristi za zapljenu novinarskog materijala. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene