Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zbog ratnih zločina

Britanija zaustavila pokušaj uhićenja Tzipi Livni

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Britanski državni tužitelj u četvrtak je zaustavio pokušaj traženja uhićenja čelnice izraelske oporbe Tzipi Livni, koja se nalazi u posjetu Velikoj Britaniji, zbog ratnih zločina, rekli su dužnosnici.

Livni, bivša izraelska ministrica vanjskih poslova, prva je istaknuta izraelska politička osoba koja posjećuje Britaniju otkako je vlada izmijenila zakon o ratnim zločinima zbog kojeg ona i neki drugi izraelski dužnosnici iz straha od uhićenja nisu dolazili u Britaniju. Njena stranka centra Kadima je rekla da je Livni u Britaniji doputovala na poziv ministra vanjskih poslova Williama Haguea.

Neidentificirana osoba uputila je u utorak zahtjev glavnom britanskom tužitelju Keiru Starmeru da dopusti da od suda zatraži nalog za uhićenje Livni zbog navodnih ratnih zločina povezanih s izraelskom ofenzivom na Gazu 2008. godine, reklo je tužiteljstvo u izjavi. U izjavi se kaže da tužitelji nisu donijeli odluku, ali je vlada potvrdila da je Livni u 'posebnoj misiji', što po stajalištu suda pruža imunitet od progona, te je zahtjev odbijen.

Ta je situacija bila prvi ispit novoga britanskog zakona koji je prošli mjesec stupio na snagu, a ograničava pravo građana da traže uhićenje stranih političara zbog navodnih ratnih zločina. Stari zakon dopuštao je sudski progon u Britaniji za ratne zločine počinjene bilo gdje u svijetu.

Po starom su zakonu pojedinici u tim slučajevima mogli pokrenuti kazneni progon tražeći izravno od suda da izda nalog za uhićenje. Novi zakon traži odobrenje ravnatelja javnog tužiteljstva prije izdavanja naloga za uhićenje. (Hina)

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Ponuda NATO-u Britanija planira udvostručiti broj vojnika u Estoniji: "To će biti jasna poruka Kremlju. Ukrajina mora biti slobodna" Slika nije dostupna Očekuju bolju zaštitu Proširuju primjenu: Snižavaju dobnu granicu booster doze - ''Produžit će zaštitu i u idućoj godini''

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene