448607
448607
448607
448607
448607

STVARNO SU NADOBUDNI Britanci žele 'poseban odnos' s EU po kojim bi zadržali beneficije slobodnog tržišta

  • , 31.08.2016., 21:18
  • Autor:
  • komentara

May rekla svojim ministrima u srijedu da neće biti povratka u vezi s njezinim obećanjem da se provede britanski odlazak iz Europske unije.

 
 
 
 
Angela Merkel i Theresa May (Foto: AFP)
Angela Merkel i Theresa May (Foto: AFP)

Velika Britanija će pokušati dogovoriti poseban odnos s Europskom unijom koji uključuje kontrolu imigracije, ali koji bi se također pokazao kao dobar sporazum za trgovinu dobrima i uslugama, priopćila je u srijedu glasnogovornica premijerke Therese May.

May je u srijedu prvi puta okupila svoje vodeće ministre nakon što im je nedavno kazala da ljetnu stanku iskoriste za osmišljavanje opcija za buduće veze s europskim blokom.

U središtu razgovora u Chequersu, ljetnoj rezidenciji britanske premijerke, bili su sljedeći koraci koje vlada mora poduzeti nakon iznenađujućih rezultata u korist Brexita na referendumu u lipnju.

"Nekoliko ministara u vladi je jasno kazalo da napuštamo EU, ali ne i Europu, s čvrstim stajalištem da se ne radi o nekom standardnom rješenju već da model novih odnosa s Unijom koji tražimo mora biti jedinstven, to jest po mjeri Velike Britanije", kazala je glasnogovornica.

"To mora uključivati kontrolu broja ljudi koji dolaze u Veliku Britaniju iz Europe, ali također i pozitivne učinke za one koji žele trgovati dobrima i uslugama", dodala je glasnogovornica.

"I dalje moramo biti vrlo jasni da 'Brexit znači Brexit' ... To znači da nema novog referenduma; nema pokušaja ostanka u EU-u u prikrajku, mi ćemo to stvarno morati provesti", rekla je May na početku sastanka.

May još nije rekla kad će pokrenuti formalni proces, koji počinje aktiviranjem članka 50 Lisabonskog ugovora, unatoč pritisku ostalih članica EU-a da to učini.
 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se