Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Britanija: Veliki brat na snazi od sutra

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Britanski dužnosnici, od vrha vlade do niže rangiranih službenika dobit će ovlasti bez presedana – od sutra na snagu stupa zakon koji im omogućuje pristup detaljima svih telefonskih poziva u Britaniji.

Nova pravila obvezuju telefonske kompanije da godinu dana zadrže informacije o svim fiksnim i mobilnim pozivima u Britaniji te omoguće da 795 javnih tijela ima uvid u pozive bez obzira na to koliko su privatni.

Pročitajte i ovo Europska iskaznica za osobe s invaliditetom Šok za mnoge ''Dobili smo iskaznicu za osobe s invaliditetom, a dijete je zdravo'': Provjerili smo o čemu se radi Ilustracija Kazna prije zločina Zbog drakonskog zakona ljude će moći uhititi i prije nego što počine zločin: "Rezultat bi bio orvelovska noćna mora"

Propisom, koji je odobrila ministrica unutarnjih poslova Jacqui Smith, policiji i sigurnosnim službama bit će omogućeno ono što su dugo tražili, da svojevoljno 'špijuniraju' telefonske razgovore građana Britanije. 

Iste ovlasti također će imati i porezne vlasti, 45 lokalnih vijeća, te još nekoliko drugih organizacija kao što su Agencija za hranu, Zavod za zdravstvo i Imigracijska služba. 

Organizacije za ljudska prava ogorčene su ovlastima koje je Vlada dala tako velikom broju državnih tijela. 

Slični propisi donose se i u ostatku Europe. Kritičari ovog Zakona upozoravaju da će velik broj informacija pasti u pogrešne ruke, jer neće se prisluškivati samo privatne osobe već i poslovni ljudi, te će vrlo lako procvjetati industrijska špijunaža. 

Zakonom se predviđa čuvanje informacija i o mjestu na kojem je osoba bila u trenutku kada je razgovarala mobilnim telefonom, te svih dolaznih i poslanih sms poruka. 

Ove ovlasti uskoro će biti i proširene. Do 2009. Vlada namjerava odobriti i 'špijuniranje' korištenja interneta – internetskih stranica koje su Britanci posjećivali, elektronsku poštu koju šalju i primaju, te telefonske pozive koje su obavili preko interneta.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene