447090
447090
447090
447090
447090

Britanija uvodi porez na zašećerena bezalkoholna pića

  • , 18.08.2016., 18:27
  • Autor:
  • komentara

Britanija je u četvrtak objavila da će oporezivati kompanije koje prodaju zašećerena pića i uložiti te prihode u zdravstvene programe za školsku djecu u sklopu dugo očekivane strategije suzbijanja pretilosti kod djece.

 
 
 
 
Ilustracija (Foto: Thinkstock)
Ilustracija (Foto: Thinkstock)

Oporezivat će se pića koja sadrže više od pet grama šećera na 100 mililitara, uz više porezne stope za pića s većom količinom šećera.

Britanija je tako odlučila slijediti primjer Belgije, Francuske Mađarske i Meksika koji su također u borbi protiv problema pretilosti odlučili posegnuti za oporezivanjem pića s dodanim šećerom. Skandinavske zemlje uvele su tu praksu već prije nekoliko godina.

Sustav zdravstvene skrbi troši milijarde funti godišnje na saniranje posljedica pretilosti, istaknula je u priopćenju ravnateljica odjela za financije pri ministarstvu financija Jane Ellison,

U ministarstvu zdravstvene skrbi ističu da su zašećerena pića najveći pojedinačni izvor šećera za djecu, dodajući da dijete može konzumirati više od preporučene dnevne doze šećera ako popije samo jednu limenku cole koja sadrži devet žličica šećera.

Zdravstvene vlasti žele potaknuti proizvođače da kroz četiri godine smanje količinu šećera u proizvodima popularnim među djecom za 20 posto, od čega bi pet posto trebalo biti ostvareno u prvoj godini. Vladina agencija Public Health England kontrolirat će provedbu plana svakih šest mjeseci.

Zdravstveni stručnjaci i aktivisti za suzbijanje pretilosti kritiziraju plan, smatrajući ga nedovoljno ambicioznim. Tako ga je profesor kardiovaskularne medicine i predsjedatelj udruge Action on Sugar Graham MacGregor nazvao "uvredljivim odgovorom" na problem pretilosti u Britaniji i krizu dijabetesa, koji će sustav zdravstvene skrbi "otjerati u propast ako se ne poduzmu radikalne mjere".

Izvršni direktor Britanskog udruženja proizvođača bezalkoholnih pića Gavin Partingon upozorava pak da je riječ o "kaznenom porezu" zbog kojeg će biti izgubljene tisuće radnih mjesta a neće značajnije utjecati na razmjere pretilosti. (Hina)

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se