Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Obrat

Britanija: Theresa May je glavni favorit za dužnost premijera

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministrica unutarnjih poslova Theresa May glavni je favorit za mjesto britanskog premijera nakon što je Boris Johnson iznenadno odustao, a njegov bivši saveznik Michael Gove objavio svoju kandidaturu.

U utrci za funkciju premijera koji će pregovarati o izlasku Velike Britanije iz Europske unije natječe se sveukupno pet kandidata.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna potvrdili rezultat referenduma Analitičar o trijumfu konzervativaca Borisa Johnsona: "Ovo je konačna pobjeda ideje Brexita" Boris Johnson (Foto: AFP) Izvanredni izbori Otvorena birališta u Velikoj Britaniji: O ishodu ovisi novi referendum o Brexitu

Bivši londonski gradonačelnik Boris Johnson, dosad najizgledniji kandidat i vođa kampanje za izlazak, u četvrtak je neočekivano objavio da odustaje od svoje kandidature.

Pedesetdevetogodišnja Theresa May, koja se uz Davida Camerona zalagala za ostanak Britanije u EU-u, u četvrtak se predstavila kao kandidat sposoban ponovno ujediniti Konzervativnu stranku ako u rujnu bude izabrana u Downing Street.

"Brexit znači Brexit", smatra May. "Kampanja je održana, glasovanje je obavljeno, odaziv je bio visok i narod je odlučio", dodala je May.

Ako bude izabrana, May računa da neće aktivirati članak 50., koji upravlja izlaskom iz EU-a, "do kraja godine".

Njezin najveći suparnik, ministar pravosuđa Michael Gove, rekao je u petak kako idući premijer mora biti netko tko je podupirao izlazak iz EU-a, u čemu je sudjelovao i on.

"Vjerujem da sljedeći premijer mora biti netko tko je na pobjedničkoj strani rasprave. Pojednostavljeno rečeno, najbolja osoba za vođenje britanskog izlaska iz EU-a je netko tko se za to i zalagao", rekao je Gove.

Premijer David Cameron svoju ostavku je najavio 24. lipnja, nekoliko sati nakon što je njegova kampanja za ostanak u EU-u izgubila na referendumu. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene