441812
441812
441812
441812
441812

Britanija još nije odustala od predsjedanja EU-om

  • , 29.06.2016., 17:04
  • Autor:
  • komentara

Velika Britanija unatoč očekivanjima nije najavila da će odustati od rotirajućeg predsjedništva u drugoj polovici iduće godine, rekao je hrvatski premijer Tihomir Orešković nakon završetka summita EU-a.

 
 
 
 
Tihomir Orešković (Foto: Tomislav Krasnec/PIXSELL)
Tihomir Orešković (Foto: Tomislav Krasnec/PIXSELL)

"Oni još ništa nisu definirali na tu temu. Mislim da se tu nešto šuška, ali još ništa nisu tražili i dogovorili", izjavio je Orešković upitan je li Britanija odustala od predsjedanja i otvara li se prostor za Hrvatsku da predsjedava nešto ranije nego što se očekuje.

Zasad postoji odluka o redoslijedu rotirajućih predsjedništava do kraja lipnja 2020. Ako Britanija odbije predsjedništvo u drugoj polovici 2017. najvjerojatnije će se sve pomaknuti za šest mjeseci unatrag, tako da Estonija, koja bi trebala predsjedavati u prvoj polovici 2018. predsjedava u drugoj polovici 2017.

To otvara mogućnost da i Hrvatska, najmlađa članica EU-a, bude u igri za rotirajuće predsjedništvo nešto ranije nego se očekivalo, vjerojatno na početku sljedećeg razdoblja kada se bude definirao novi redoslijed predsjedanja.

Tehnički premijer Orešković je rekao da nije izgledno ponavljanje referenduma u Velikoj Britaniji i stavljanje izvan snage njegova ishoda.

"O tome se dosta spekulira, ali mislim da to nije moguće. Mislim da su Britanci dali svoj odgovor i na nama je sada da vidimo kako ćemo dalje", rekao je Orešković noivnarima. (Hina)
 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se