Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pitanje Brexita

Britanci u šoku, Merkel im poručila da "moraju patiti": "Pa ne mogu dobiti i ovce i novce"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Čelnici Europske unije pokazali su vrlo malo fleksibilnosti u dosadašnjim pregovorima s Velikom Britanijom oko izlaska iz Eu, odnosno takozvanog Brexita. Žele da se s Britancima postigne dogovor oko izlaska iz EU, no ne žele taj dogovor baš pod svaku cijenu.

"U konačnici, oni žele taj dogovor, a li ne žele taj dogovor pod svaku cijenu. Angelu Merkel se moglo čuti u privatnom razgovoru kako kaže da Velika Britanija mora malo patiti u tim pregovorima oko Brexita", pojasnio je Nick Watt, urednik političke rubrike BBC-a za BBC Newsnight, a prenosi Express.

Pročitajte i ovo Ursula von der Leyen Izazovi brexita Britanski premijer sastaje se s von der Leyen: Razgovarat će o praktičnim rješenjima glede važnog prijedloga Ilustracija Ujedinjena Europa Nakon Brexita EU jači nego ikad: Anketa pokazala dramatičan pad broja građana koji žele napustiti Uniju

Dalje citirajući njemačku kancelarku Angelu Merkel, Watt je dodao kako je rekla da Britanci "ne mogu dobiti i ovce i novce".

Ipak, europski čelnici manje su rigidnih stavova od Merkel pa su tako pokazali nekakav interes za Chequers dogovor birtanske premijerke Therese May, dodaje Watt.

Sama May naglasila je kako je alternativa za Chequers dogovor s Unijom, zapravo nikakav dogovor oko Brexita. Najveći problem ili prepreka dogovoru oko Brexita predstavlja zapravo pitanje Sjeverne Irske.

Protiv prijedloga dogovora May su i mnogi zastupnici u britanskom parlamentu. Isto tako, mnogi politički zagovornici Brexita vjeruju da taj dogovor ne predstavlja ono za što su građani glasovali na referendumu.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene