Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Žele održavanje što prije

Britanci odredili uvjete za škotski referendum

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Britanska vlada iznijela je u utorak uvjete pod kojima bi se Škotskoj dopustilo održavanje referenduma o izdvajanju od ostatka Velike Britanije, čemu se snažno protivi.

Referendum se mora ograničiti na jasno 'da-ne' pitanje o neovisnosti, bez mogućnosti pitanja o mogućem dobivanju većih autonomnih ovlasti, i mora se održati što je prije moguće, rekla je britanska vlada.

Škotska nacionalna stranka (SNP), koja vodi autonomnu škotsku vladu, najavila je da referendum o okončanju 300-godišnje unije s Engleskom planira održati do 2016., ali britanski parlament i premijer David Cameron, koji se protive otcjepljenju, žele da se održi što prije, u idućih godinu i pol, jer vjeruju da SNP neće imati dovoljno vremena za kampanju koja bi osigurala da većina Škota izabere izlazak iz Velike Britanije.

Za London je upitno i to da škotski parlament odlučuje o održavanju referenduma, jer smatra da pravo na tu odluku ima isključivo britanski parlament.

'Referendum mora biti zakonit, pošten i mora završiti jasnom odlukom. Naša vlada jasno je rekla da neće sprječavati održavanje referenduma o neovisnosti, ali nećemo ni stajati po strani i pustiti da vlada nejasnoća', rekao je britanskim zastupnicima Cameronov ministar za Škotsku Michael Moore.

'Taj konzervativni premijer (Cameron) samo želi držati Škotsku u čeličnom stisku, ali mu Škotska poručuje - 'Žao mi je, ali ta su vremena prošla", izjavio je za BBC prvi ministar škotske vlade i čelnik SNP-a Alex Salmond. (Hina)

Pročitajte i ovo Božo Petrov Ograničavanje prava Petrov najavio referendum o manjincima, napao Tomaševića, a DP-u poručio: "Ako nakon ovoga nastave s pregovorima…" Rishi Sunak, britanski premijer Izglasan zakon Pala je odluka: Ujedinjeno Kraljevstvo tražitelje azila šalje u Ruandu, stigao odgovor UN-a

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene