Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Izvještaj Danijela Vrbote

Centar Londona ničim ne odaje da se bliži najvažniji referendum u novijoj britanskoj povijesti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hoće li Europa ostati bez Velike Britanije? O tome će odlučiti - Britanci za dva dana na referendumu.

London je pun turista. Centar grada gotovo ničim ne odaje da se prekosutra održava najvažniji referendum u novijoj britanskoj povijesti. Nema velikih plakata, niti zagovornika, niti protivnika ostanka u EU. Londončani žure na posao, ili se opuštaju u parkovima. Stavovi su podijeljeni, još uvijek je mnogo neodlučnih.

Pročitajte i ovo Gužva na St. Pancrasu posljedica Brexita Gradonačelnik upozorio: "Nove kontrole Europske unije izazvat će kaos!" Ilustracija Izglasali Parižani Vlasnici ovakvih automobila plaćat će triput veće cijene parkiranja: Još neki gradovi imaju sličan plan

"Uvijek sam preferirala da Britanija bude samostalna, otkad sam bila mala, nikad nisam bila zagovornica europske unije", kaže jedna građanka Londona. "Mislim da je veoma dobro biti unutra. Glasovat ću za ostanak", kaže njezin sugrađanin.

Kampanja se ipak pojačava. Sve je više priča i oglasa u medijima, letaka u poštanskim sandučićima. Prema anketama dva su tabora gotovo izjednačena. Međutim, poznate britanske kladionice predviđaju ostanak u Uniji. Vjerujući u takav rasplet burze su pozitivno reagirale. Vrijednost dionica raste, a funta je ojačala u odnosu na dolar i euro. I stanovnici Londona uvjereni su u ostanak.

Posljednjih dana vlada zabrinutost da bi se na rezultat referenduma moglo odraziti prošlotjedno ubojstvo parlamentarke Džo Koks, inače zagovornice ostanka u Uniji. Ispred Westminsterske palače brojni prolaznici i danas su joj odavali počast.

U kampanju su se uključila i neka poznata imena. Gotovo cijela Europa poziva Britance da se odluče na ostanak u Europskoj uniji. Među ostalima tu je i mađarski premijer Viktor Orban, jedan od najvećih euroskeptika, među europskim čelnicima. On je jučer u jednom britanskom denvnom listu zakupio jednu čitavu stranicu oglasnog prostora. Učinio je to u utoar i britanski milijarder, sir Richard Branson, a njegovom pozivu pridružio se i niz poznatih i slavnih Britanaca, poput bračnog para Beckham i spisateljice J.K. Rowling.

S druge strane, svoje adute imaju i zagovornici izlaska iz EU. Tu su Bernie Ecclestone, šef Formule 1 te Moty Pythonovac John Cleese.

Neodlučnim Britancima večeras bi mogla pomoći i velika debata u organizaciji BBC-ja u velikoj areni. pred čak 6000 ljudi sučelit će se zagovornici obje strane, no među njima neće biti britanski premijer David Cameron, koji je građanim ranije uputio emotivnu poruku u kojoj je građane pozvao na ostanak u EU, za dobrobit budućih generacija.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene