441646
441646
441646
441646
441646

RAČUNALI SU NA UJEDINJENO KRALJEVSTVO Što Brexit znači za europsku sigurnosnu sliku?

  • , 28.06.2016., 13:41
  • Autor:
  • komentara

"NATO je planirao povezati se sa snažnijom Europskom unijom, a ne biti rezervna opcija oslabljenom i razjedinjenom bloku."

 
 
 
 
Vojna vježba u Poljskoj (Foto: AFP)
Vojna vježba u Poljskoj (Foto: AFP)

Nova europska obrambena strategija mogla bi biti potkopana izlaskom Ujedinjenog Kraljevstva iz Europske unije, smatraju dužnosnici, nekoliko dana prije nego što će NATO i vlade država članica EU-a potpisati važan sporazum kako bi se suočili s mnogim prijetnjama od Rusije do Sredozemlja.

Europska unija i SAD planiraju iskoristiti dva nadolazeća odvojena EU i NATO summita kako bi progurali reforme dva glavna sigurnosna stupa Zapada čiji je cilj smanjivanje ovisnosti Europe o Washingtonu u svom susjedstvu.

"Stvari će biti puno teže", rekao je visoki zapadni dužnosnik uključen u suradnju EU-a i NATO-a.

"NATO je planirao povezati se sa snažnijom Europskom unijom, a ne biti rezervna opcija oslabljenom i razjedinjenom bloku", dodao je.

Europska unija suočava se sa sve agresivnijom Rusijom, migrantskom krizom i državama u raspadu na svojim granicama, te zbog toga treba "djelovati autonomno ako i kada je to potrebno", prenijet će u utorak povjerenica za vanjsku politiku Federica Mogherini europskim vođama prigodom predstavljanau petogodišnjeg svjetskog strateškog plana, prenosi Reuters.

Taj simbolični korak, koji će vlade država pozvati da koordiniraju proračune za obranu, ima veliku podršku Njemačke i Francuske, no mogao bi ostati nepotpun bez Velike Britanije koja ima najveća vojna izdvajanja u Europi, smatraju diplomati.

Kao jedna od pet članica EU-a s mogućnosti zapovijedanja u prekomorskim vojnim akcijama, Velika Britanija je davala velike doprinose operacijama EU-a, pokrivajući oko 15 posto troškova i pružajući tehničku logistiku.

Britanija vodi i europsku protupiratsku "Operaciju Atalanta" kod Roga Afrike, svojim brodovima patrolira Sredozemljem, te se obvezala davati vojsku za europske borbene odrede, iako oni nikada nisu poslani u misije.

Prijedlozi Federice Mogherini europskim vođama uključivat će poziv europskim misijama da rade s novim EU graničnim stražama kako bi kontrolirali migrantske valove, što bi moglo biti otežano bez britanskih brodova.

"Ono što Britanija čini je važno", rekao je glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg, dodavši kako je ona "najveći pružatelj sigurnosti u Europi".

Bojeći se planova o vojsci EU-a, Britanci su se opirali bližoj suradnji u području europske obrane. Britanski ministar obrane rekao je Reutersu ovog mjeseca kako "nitko ne želi da njihove vojnike kontrolira Bruxelles".

Neki se nadaju kako će bez londonske blokade planova EU-a Francuska i Njemačka moći voditi ono što Berlin naziva "zajedničkom obrambenom unijom". Francuska gura ideju o glavnom stožeru vojske EU-a, neovisnog od NATO-a, koji će voditi misije.

Nakon što su financijske krize srezale izdavanja za obranu, a Rusija anektirala Krim, EU vlade obvezale su se da će učiniti više za svoju sigurnost, te da ne mogu do daljnjeg ovisiti o SAD-u.

Kao dio toga će NATO i EU na summitu u Varšavi u srpnju učvrstiti svoju sve veću suradnju od Baltika do Egejskog mora.

Na razini EU-a vlade raspravljaju i o zajedničkom obrambenom fondu koji će osigurati financiranje helikoptera, dronova, brodova i satelita.

Do britanske odluke da izađe iz EU-a SAD je računao na njih, kao svog glavnog saveznika u Europi, da služe kao most između NATO-a i EU-a.

To je Washingtonu dopuštalo da se usredotoči na svoje brige, poput ponovnog rasta moći Talibana u Afganistanu, te kineske militarizacije otoka u Južnom kineskom moru.

Tu zabrinutost potvrdio je posjet američkog glavnog tajnika Johna Kerryja Bruxellesu, gdje se u ponedjeljak susreo s Mogherini i Stoltenbergom.

"SAD-u je stalo do jake EU", rekao je tada Kerry.

Ubrzo nakon prošlotjedne objave rezultata britanskog referenduma Stoltenberg je rekao da su ga Britanci uvjerili da će se držati svojih obveza kako bi se održala zapadna sigurnost.

Stoltenberg je dodao kako mu je britanski ministar obrane Fallon u Londonu rekao kako neće riskirati zajedničke pokušaje EU-a i NATO-a da se suprotstave potencijalnim ruskim cyber napadima, zajedničke mornaričke operacije u Sredozemlju za zaustavljanje migrantskog vala u Europu, te najavljene planove Ujedinjenih naroda o embargu na prodaju oružja Libiji.

Britanija bi se mogla pridružiti EU misijama čak i izvan nje, kao što su to činile Kanada i nečlanica Norveška, no time se ne bi mogla definirati dugotrajnija strategija.

Zasada se čini da će se SAD usredotočiti na nagovaranje Britanije da preuzme još snažniju ulogu u NATO-u i time izbjegne izolaciju. Summit saveza u Varšavi biti će prva šansa Londonu da potvrdi svoj sjevernoatlantski status.
 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se