441134
441134
441134
441134
441134

Reporter Dnevnika Nove TV iz Londona: 'Posljednje ankete pokazuju kako su oba tabora prilično izjednačena'

  • , 22.06.2016., 20:41
  • Autor:
  • komentara

Posljednji je dan kampanje uoči velikog referenduma u Velikoj Britaniji. Pravo glasa ima 46 milijuna ljudi.

 
 
 
 
Danijel Vrbota o referendumu u Velikoj Britaniji (Foto: Dnevnik.hr)
Danijel Vrbota o referendumu u Velikoj Britaniji (Foto: Dnevnik.hr)

Reporter Dnevnika Nove TV, Danijel Vrbota, boravi u Londonu gdje prati najnovije informacije vezane uz referendum.

'Aktivnost britanskih političara je pojačana dan pred referendum. Laburisti su održali svoj veliki skup te pozvali birače da se odluče za ostanak u Uniji. S druge strane, jedan od vodećih konzervativaca Boris Johnson poručuje da bi trebali odabrati izlazak.

Među ključnim temama cijele kampanje su imigracija i gospodarstvo. Dok zagovornici izlaska iz Unije kažu kako velik broj migranata opterećuje britanski proračun i socijalni sustav, optužujući za sve EU.

Oni koji zagovaraju ostanak kažu da imigranti pomažu gospodarstvu, odnosno često rade poslove koje nitko drugi ne želi.

Eurofili optužuju Uniju za pretjeranu birokratiziranost, što kažu, koči poduzetništvo. Oni koji bi željeli ostati u Uniji smatraju da pristup tom velikom tržištu bez ograničenja otvara radna mjesta.

Posljednje ankete pokazuju kako su oba tabora priblično izjednačena. Međutim velik broj Britanaca još uvijek je neodlučan. Prema pojedinim anketama, više od 10 posto – kome će se oni prikloniti, kome će dati svoj glas doznat ćemo već u četvrtak.

Birališta se otvaraju već u 7 sati, a registrirano je više od 46,5 milijuna birača', izvijestio je Danijel Vrbota u Dnevniku Nove TV.

U Velikoj Britaniji živi i radi mnogo Hrvata

Ivan je u Britaniji dvije godine. Diplomiranog inžinjera sigurnosti na radu preko granice je natjerala potraga za poslom. 'Jednostavno nisam mogao naći posao u svojoj struci u Hrvatskoj', rekao je Ivan.

Alan je na otoku već više od 10 godina. 'Kad čovjek dođe van zemlje, ako živi ovdje sa nekim ciljem da uspije da živi samostalno, onda radi sve što je legalno, ali radi, ne stidi se posla', objašnjava Alan.

Kažu da Britanija bez imigranata ne može jer oni često rade poslove koje drugi ne žele. Ulazak Hrvatske u Europsku uniju olakšao im je boravak na otoku, ali ipak nije ih strah evantualnog britanskog izlaska iz zajednice. I dok se Ivan planira vratiti u Hrvatsku, Alan svoju budućnost vidi u Britaniji.

'Čovjeku koji je živio i radio u Hrvatskoj, Hrvatska će uvijek biti u srcu', rekao je Alan.

Britanski političari i danas su jasno isticali svoje stavove. Premijer David Cameron najsnažniji je navijač ostanka. 'Izađite i glasajte za ostanak, učinite to za veću i bolju Britaniju unutar reformirane Europske unije', poručio je Cameron.

Euroskeptici su mobilizirali sve snage kako bi prenijeli svoju poruku - izlazak je bolji za Britaniju.

'Sutra možemo izglasati povratak naše zemlje u ruke njezinog naroda, možemo ponovno preuzeti kontrolu, vratiti naše granice', kazao je Nigel Farage, čelnik UKIP-a.

Za ostanak u Uniji javno se izjasnilo i više od tisuću britanskih poslodavaca.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se