448087
448087
448087
448087
448087

NAKON RAZGOVORA S VRHOM VLADE 'Članak 50 mogao bi biti aktiviran početkom sljedeće godine'

  • , 27.08.2016., 12:08
  • Autor:
  • komentara

Već početkom 2017. Britanci bi mogli aktivirati članak 50 za izlazak iz Europske unije, a kada to učine to će biti nepovratni korak ka izlasku, naglašava Iain Duncan Smith, zagovornik Brexita nakon razgovora s vrhom britanske Vlade.

 
 
 
 
Velika Britanija odlučila je izaći iz Europske unije ali još nisu počeli pregovori o izlasku. Iain Duncan Smith (Foto: AFP)
Velika Britanija odlučila je izaći iz Europske unije ali još nisu počeli pregovori o izlasku. Iain Duncan Smith (Foto: AFP)

Članak 50, nikada još provedeni protokol za istupanje iz Europske unije, mogao bi biti aktiviran početkom 2017., smatra Iain Duncan Smith, zastupnik u britanskom parlamentu i bivši ministar.

Smith je također veliki zagovornik izlaska Velike Britanije iz Europske unije. Kaže kako je razgovarao s vrhom britanske Vlade, uključujući i samom premijerkom Theresom May, te je uvjeren kako smatraju da što prije moraju aktivirati članak 50, piše Independent.

Ranije ovog mjeseca objavljeno je kako ministri još uvijek razgovaraju o odgađanju aktivacije dvogodišnjeg procesa izlaska iz Unije, jer uredi premijerke za Brexit i međunarodnu trgovinu neće biti spremni na vrijeme za pregovore početkom 2017.

'Razgovarao sam s njima i siguran sam da im je veoma jasno kako se što brže moraju složiti da se članak 50 aktivira početkom sljedeće godine. Kada to učine, bit ćemo osuđeni na put da Britanija izađe i ja vjerujem da svi imaju pozitivan stav oko ishoda koji će se dogoditi. Izaći ćemo van i bit će nam nevjerojatno dobro', rekao je Smith.

Kazao je kako bi se Britanija trebala osloniti na pravila Svjetske trgovinske organizacije prilikom poslovanja s EU nakon što iz nje izađu.

Dodao je da europske zemlje uključujući Njemačku imaju snažnu želju ispregovarati trgovinski dogovor s Velikom Britanijom. Također napominje da je u više u interesu EU nego u interesu Britanije da te dvije strane imaju trgovinske odnose.

'Imajmo na umu da ćemo imati pristup tržištu pod pravilima Svjetske trgovinske organizacije, pa je pitanje zapravo – želimo li više preferencijalnih dogovora od toga?', argumentira Smith.

Ukoliko Britanija ne uspije pregovarati odvojeni dogovor nakon dvije godine koliko je dopušteno člankom 50, onda će se trgovina s EU provoditi po pravilima Svjetske trgovinske organizacije.

'Zapravo, ako pogledate EU, mnoge te zemlje sada očajnički pokušavaju izgladiti odnose s Ujedinjenim Kraljevstvom. Naprimjer, Njemačka sada prolazi kroz prilično težak period. Njezini proizvođači duboko su zabrinuti što će se dogoditi i žele pronaći način da se osiguraju da ne završe s tarifnim barijerama koje bi im bile nametnute prilikom izvoza u Britaniju', kaže Smith te poručuje da EU želi isto što i Britanija – bescarinski pristup tržištu.

Podsjetimo, na referendumu održanom 23. lipnja Britanci su se većinom izjasnili za izlazak Velike Britanije iz EU-a.

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se