441608
441608
441608
441608
441608

CAMERON NA VRUĆEM STOLCU Nakon izglasavanja Brexita prvi put pred ljudima koje jedino zanima članak 50.

  • , 28.06.2016., 10:15
  • Autor:
  • komentara

Premijer David Cameron sastat će se u utorak s čelnicima Europske unije prvi put nakon što su britanski birači izglasali izlazak Velike Britanije iz Unije.

 
 
 
 
David Cameron (Foto. AFP)
David Cameron (Foto. AFP)

Britanski premijer David Cameron danas stiže u Bruxelles na razgovor s čelnicima EU o posljedicama Brexita i o svemu što predstoji. Logično je očekivati da će ga čelnici EU-a pozvati da Ujedinjeno Kraljevstvo što prije službeno zatraži izlazak iz EU-a budući da su Britance na isto u proteklih nekoliko dana i individualno pozvali gotovo svi šefovi zemalja članica. Angela Merkel im je čak i poručila kako neće biti nikakvih neformalnih razgovora te da razgovarati i pregovarati mogu tek kad Britanci aktiviraju članak 50. Lisabonskog ugovora.

David Cameron je pak jasno dao do znanja da će taj posao prepustiti svom nasljedniku, ali realno, Britanci ne žele aktivirati izlazak dok ne vide detalje budućeg odnosa Ujedinjenog Kraljevstva i Europske unije. Jasno je da je izglasavanje izlaska zatekao nespremne i sam vrh države.

Prema članku 50 Lisabonskog ugovora, zemlja koja odluči napustiti EU-u dužna je službeno obavijestiti ostale članice i nakon toga počinje teći dvogodišnji rok za pregovore. Međutim, u ugovoru ne stoji u kojem vremesnkom roku ta zemlja mora poslati službenu obavijest.

I upravo zbog tog šturog članka sama procedura mogla bi se odužiti na, kako kažu neki stručnjaci, 10 godina.

Državni tajnik George Osoborne jutros je za britanske medije potvrdio kako se neće raditi hitni proračun, ali da će u narednim mjesecima biti potrebno povući određene poteze u vidu povećanja poreza, ali i novih rezova.

'Život neće biti ružičast kao što bi bio u Europskoj uniji', kaže Osborne koji ne krije nezadovoljstvo ishodom referenduma i dodaje kako su plan za izlazak morali stvoriti oni koji su se zalagali za Brexit, a ne oni koji su britanski put željeli nastaviti u Europskoj uniji. 'Ujedinjeno Kraljevstvo bit će siromašnije nakon Brexita', zaključio je.

Dodajmo a europskim su burzama cijene dionica skočile više od 2 posto, nakon oštrih gubitaka posljednjih dana, jer se tržišta smiruju nakon šoka izazvanog odlukom Britanaca o napuštanju Europske unije.

 

 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se