Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Show mora dalje

CAMERON NA VRUĆEM STOLCU Nakon izglasavanja Brexita prvi put pred ljudima koje jedino zanima članak 50.

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Premijer David Cameron sastat će se u utorak s čelnicima Europske unije prvi put nakon što su britanski birači izglasali izlazak Velike Britanije iz Unije.

Britanski premijer David Cameron danas stiže u Bruxelles na razgovor s čelnicima EU o posljedicama Brexita i o svemu što predstoji. Logično je očekivati da će ga čelnici EU-a pozvati da Ujedinjeno Kraljevstvo što prije službeno zatraži izlazak iz EU-a budući da su Britance na isto u proteklih nekoliko dana i individualno pozvali gotovo svi šefovi zemalja članica. Angela Merkel im je čak i poručila kako neće biti nikakvih neformalnih razgovora te da razgovarati i pregovarati mogu tek kad Britanci aktiviraju članak 50. Lisabonskog ugovora.

Pročitajte i ovo Ilustracija Ekocid Stiže novo kazneno djelo: Jedan od najtežih zločina napokon će biti strogo kažnjavan Europski parlament Politička scena EU-a Desničarski val prijeti promjenama u Europskom parlamentu: Hoće li krajnja desnica preuzeti kontrolu nad političkim smjerom EU-a?

David Cameron je pak jasno dao do znanja da će taj posao prepustiti svom nasljedniku, ali realno, Britanci ne žele aktivirati izlazak dok ne vide detalje budućeg odnosa Ujedinjenog Kraljevstva i Europske unije. Jasno je da je izglasavanje izlaska zatekao nespremne i sam vrh države.

Prema članku 50 Lisabonskog ugovora, zemlja koja odluči napustiti EU-u dužna je službeno obavijestiti ostale članice i nakon toga počinje teći dvogodišnji rok za pregovore. Međutim, u ugovoru ne stoji u kojem vremesnkom roku ta zemlja mora poslati službenu obavijest.

I upravo zbog tog šturog članka sama procedura mogla bi se odužiti na, kako kažu neki stručnjaci, 10 godina.

Državni tajnik George Osoborne jutros je za britanske medije potvrdio kako se neće raditi hitni proračun, ali da će u narednim mjesecima biti potrebno povući određene poteze u vidu povećanja poreza, ali i novih rezova.

'Život neće biti ružičast kao što bi bio u Europskoj uniji', kaže Osborne koji ne krije nezadovoljstvo ishodom referenduma i dodaje kako su plan za izlazak morali stvoriti oni koji su se zalagali za Brexit, a ne oni koji su britanski put željeli nastaviti u Europskoj uniji. 'Ujedinjeno Kraljevstvo bit će siromašnije nakon Brexita', zaključio je.

Dodajmo a europskim su burzama cijene dionica skočile više od 2 posto, nakon oštrih gubitaka posljednjih dana, jer se tržišta smiruju nakon šoka izazvanog odlukom Britanaca o napuštanju Europske unije.

 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene