Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Šok za javnost

Breivikov govor sa suda bit će upriličen u kazališnoj predstavi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Riječi norveškog masovnog ubojice i terorista Andersa Breivika, kojima on opisuje svoja razmišljanja koja su bila motiv pokolja u Oslu i na otočiću Utoyi, čitat će se idućeg mjeseca u kazalištima diljem Berlina.

Cilj čitanja Breivikovih argumenata jest šokirati publiku sličnošću njegovih razmišljanja s razmišljanjima za koja autori događaja vjeruju da su rasprostranjena u Europi, prenosi The Local.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Na osam tjedana Breiviku produljeni zatvor i samica Slika nije dostupna Oko produljenja pritvora Breivik na novom sudskom saslušanju

>> Norveška odahnula nakon presude Breiviku

Riječi će čitati Njemica turskog porijekla, Sascha Soydan, kako bi se interpretacija istih odvojila od lika Andersa Breivika. Podsjetimo, transkripti njegovih izjava nakon pokolja nikad nisu objavljeni u cijelosti po medijima, jer je sud procijenio kako bi to bilo štetno.

Predstavu organizira njemačko-švicarska politička kazališna grupa, a predstavu su nazvali Breivik's Erklärung (Breivikovo objašnjenje). Redatelj predstave Milo Rau vjeruje kako će to izazvati šok kod publike i on smatra kako Breivikove izrečene misli imaju argumente, koje bi bili prihvaćeni u velikom dijelu Europe.

'Ne pokušavam tim pokazati sličnost, već pokušavam napraviti intelektualan događaj', rekao je Rau. U kazalištu neće biti dramskog zapleta, sudova i sličnih stvari, dodao je.

'Prva stvar koju je Sascha Soydan primijetila nakon čitanja teksta jest kako podignut skandal oko teksta uopće nije skandalozan', istaknuo je Rau.

35-godišnji redatelj predstave Rau, koji je inače iz švicarskog Berna, napomenuo je kako 80 posto Breivikovih argumenata iz njegovog govora, ne bi uopće bilo strano, primjerice, konzervativnom švicarskom listu Die Weltwoche. Oko 20 posto bilo bi sukladno pogledima njemačkog ljevičarskog lista Taz, dodao je.

'Ne postoji usputna, jednostavna veza između razmišljanja i djelovanja. Ne može netko tvrditi kako je desno orijentirani nacionalist ujedno i ubojica', ističe Rau.

'Očito je on (Breivik), nesputani radikalni desničarski ekstremist, ali je njegova sposobnost stavljanja stvari u perspektivu tijekom pojašnjenja na sudu, ono što ga čini racionalnim, kompleksnim ali i običnim govornikom', zaključuje Rau.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene