Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Brčić: Pravosuđe je sporo, ali pravedno

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sretan sam što sam ponovno na slobodi. Pravosuđe je sporo, ali pravedno, izjavio je u petak u Rimu Ilija Brčić, bivši časnik JNA osuđen u Hrvatskoj na 15 godina zatvora u odsutnosti zbog granatiranje Brača i Šolte, nakon što ga je talijanski sud u četvrtak uvečer oslobodio pritvora.

Brčić je iz napuljskog vojnog zatvora stigao u Rim odagle će redovnom zrakoplovnom linijom crnogorske kompanije otići u petak uvečer u Crnu Goru. 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Podgorica: Brčić spreman za suđenje u Splitu Slika nije dostupna Talijanski sud oslobodio Iliju Brčića, osumnjičenog za granatiranje Dubrovnika

Talijanski sud je prihvatio tumačenje tužitelja Catanzara Lombardija, koji je zastupao hrvatski zahtjev za njegovim izručenjem Hrvatskoj, kako Brčić nije bjegunac. 

Lombardi je na osnovu dokuenata koje je dobio iz Hrvatske uz zahtjev Italiji za izručenje Brčića iznio mišljenje kako bi se takav zahtjev trebalo odbaciti jer se Brčića ne može smatrati bjeguncem, s obzirom da je po talijanskom zakonodavstvu bjegunac onaj koji se skriva, a crnogorski časnik ne samo što se nije sakrivao, već je bio i dužnosnikom u Crnoj Gori i moglo se lako doći do njega. 

Brčić je uhićen ujesen prošle godine na zračnoj luci u Rimu gdje je došao u službeni posjet bazi NATO-a. U hrvatskom zahtjevu za njegovim izručenjem se Brčić stalno spominje kao bjegunac, a što prema ocijeni talijanskog suda nije bio. 

Na osnovu tako postavljenog zahtjeva zaključeno je i kako se "ne može jamčiti nepristrano suđenje u Hrvatskoj". Italija prilikom izručenja neke osobe drugoj državi preuzima na određeni način jamstvo kako će se toj osobi u drugoj državi suditi pravedno. 

Brčić bio kapetan razarača "Pula", koji je, prema optužnici, pucao gađao naselja na otocima Braču i Šolti. Splitski županijski sud osudio ga je u odsustvu 1993. godine na 15 godina zatvora. Inače, o cijelom slučaju ni jedan talijanski medij nije objavio ni retka.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene