Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prijedlog etičkog vijeća

Brat i sestra imaju četvero zajedničke djece: Hoće li njihov odnos postati legalan?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iz stranke Angele Merkel poručuju da bi ukidanje zakona protiv incesta poslalo pogrešan signal.

Njemačko nacionalno etičko vijeće pozvalo je na okonačanje kriminalizacije incesta među braćom i sestrama nakon uvida u slučaj muškarca koji je dobio četvero djece sa svojom sestrom, piše Independent.

Pročitajte i ovo Europska iskaznica za osobe s invaliditetom Šok za mnoge ''Dobili smo iskaznicu za osobe s invaliditetom, a dijete je zdravo'': Provjerili smo o čemu se radi Ilustracija Kazna prije zločina Zbog drakonskog zakona ljude će moći uhititi i prije nego što počine zločin: "Rezultat bi bio orvelovska noćna mora"

Patrick Stuebing koji je usvojen kao novorođeče upoznao je sestru u 20-im godinama. Zbog incesta je zatvoren 2008. godine nakon čega je podnio nekoliko žalbi, a njegova pravna bitka potaknula je široku javnu raspravu.

Njemački kazneni zakon, točnije njegov članak 173, zabranjuje seksualni odnos između braće i sestara te roditelja i djece, a prijestupnici su suočeni s višegodišnjom zatvorskom kaznom.

No, u srijedu je etičko vijeće preporučilo da se odredba zakona ukine uz tvrdnju da rizik od invaliditeta kod djece nije dovoljno opravdanje.

Zaljubili se, dobili dijete, a onda otkrili da su BRAT I SESTRA

Predsjednica vijeća, Christiane Woppen, bila je među 14 članova koji su glasali za ukidanje članka 173, dok je njih devet glasovalo protiv, a dvoje ih je bilo suzdržano.

'Incest između braće i sestara, čini se iz dostupnih podataka, vrlo je rijedak u zapadnim društvima, a oni koji su pogođeni opisuju koliko je teška njihova situacija zbog prijetnje kaznom. Osjećaju se kao da su njihove temeljne slobode povrijeđene i prisiljeni su na šutnji ili negiranje svoje ljubavi. Etničko vijeće upoznato je sa slučajevima u kojima polubraća i polusestre nisu odrastali zajedno nego su se upoznali tijekom odraslog života', stoji u priopćenju koje je objavilo vijeće.

Tri godine u zatvoru

A takav slučaj je i onaj Patricka Stuebinga koji se sestru Susan Karolewski upoznao kada su mu bile 24, a njoj 16 godina.

On je za incest osuđen 2008. godine, a u zatvoru je proveo tri godine. Osim njemačkim sudovima, žalio se i Europskom sudu za ljudska prava.

Susan je dopušteno da zadrži skrbništvo nad najmlađim djetetom, a ostalih troje su preuzele nadležne službe. Dvoje djece su osobe s invaliditetom, ali ne zna se je li uzrok incest.

U svojoj izjavi Vijeće je poručilo da zakon protiv incesta parove stavlja u tragičnu situaciju. Većina članova smatra kako nije prikladno da kazneno pravo štiti društveni tabu.

'U slučaju konsenzualnih incesta između odraslih braće i sestara niti strah od negativnih posljedica za obitelj niti mogućnost rađanja djece u takvim vezama ne mogu opravdati kaznenu zabranu. Temeljno pravo odraslih braće i sestara na seksualno samoodređenje u takvim slučajevima ima veću težinu nego apstraktna zaštita obitelji', poruka je vijeća.

'Ukidanje bi poslalo pogrešan signal'

Glasnogovornica Kršćansko-demokratske unije Angele Merkel, Elisabeth Winkelmeier-Becker, komentirajući glasovanje etičkog vijeća rekla je kako bi ukidanje zakona protiv incesta poslalo pogrešan signal.

'Ukidanje kaznenog kažnjavanja incestuoznih radnji unutar obitelji išlo bi potpuno protiv zaštite neometanog razvoja djece', rekla je.

Inače, preporuka vijeća pokriva samo incest između braće i sestara, a dekirminalizacija seksa između roditelja i djece nije preporučena.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene