Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Neuspješno

Brahimi napustio Siriju, sukobi nastavljeni

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Međunarodni mirovni posrednik Lahdar Brahimi napustio je u nedjelju Siriju nakon razgovora s pobunjeničkim vođama koji ocjenjuju da je njegova zadaća osuđena na propast zbog nastavka sukoba koji je umnogome poremetio početak školske godine.

"Sigurni smo da će (Brahimi) doživjeti neuspjeh jer međunarodna zajednica zapravo ne želi pomoći sirijskom narodu", rekao je pukovnik Abdel Džabar al-Okaidi, zapovjednik pobunjeničkog vojnog vijeća u Alepu, na sjeveru zemlje.

"Ne želimo biti odgovorni za taj neuspjeh", rekao je za agenciju France Presse pošto je putem Skypea, kao i drugi pobunjenički vođe, razgovarao s izaslanikom UN-a i Arapske lige.

Pročitajte i ovo Ilustracija Većinom civili Užas na Bliskom istoku: Izrael napao Siriju, najmanje 38 poginulih Ilustracija Užarena atmosfera Rusija optužila SAD da žele eskalirati sukob: Sastaje se Vijeće sigurnosti

>> Iranci stigli u Siriju, pružaju pomoć Asadovim vojnicima

Međunarodna zajednica zbog podijeljenosti ne uspijeva sankcionirati režim u Damasku i ne nazire se nikakvo rješenje sukoba u kojemu je u osamnaest mjeseci izginulo više od 27.000 ljudi, po podacima Sirijskog opservatorija za ljudska prava (SOHR).

Iran, koji kao i Rusija i Kina podupire Damask, prvi put je javno priznao da su Čuvari revolucije, elitna postrojba iranskog režima, prisutni u Siriji i u susjednom Libanonu, ustvrdivši da je riječ o "savjetnicima" a ne o vojnoj nazočnosti.

Izaslanik Brahimi koji je 1. rujna preuzeo dužnost, sastao se u subotu u Damasku s predsjednikom Bašarom al-Asadom i na tom prvom susretu u Siriji ocijenio je da se kriza "pogoršava i prijeti svijetu".

Nasilje se s još većom žestinom nastavilo u nedjelju kada je diljem zemlje poginulo 66 osoba, po nepotpunim podacima SOHR-a.

Zadnjeg dana posjeta susjednom Libanonu papa Benedikt XVI. pozvao je na "trajno rješenje" u Siriji. "Neka Bog vašoj zemlji, Siriji i Bliskom istoku poda dar mira u srcima, šutnje oružja i prekida svakog nasilja", poručio je.

"Pozivam arapske zemlje da u bratskom duhu ponude trajna rješenja koja će poštovati dostojanstvo svake ljudske osobe, njezina prava i njezinu vjeru", rekao je.

Međunarodna zajednica podijeljena je na Rusiju, Iran i Kinu s jedne strane koji odbijaju svako upletanje u Siriji te na zapadne zemlje, Arape i Turke s druge, koji žele odlazak predsjednika Asada. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene