Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U Francuskoj

Bračni par izgubio četiri milijuna eura zbog rijetke afričke maske, okrivili trgovca rabljenom robom...

Maska Ngil naroda Fang iz Gabona
Maska Ngil naroda Fang iz Gabona Foto: Afp
Francuski bračni par ostao je bez velike svote novca nakon što je vrijednu afričku drvenu masku prodao trgovcu rabljenom robom za samo 150 eura.

Trgovac rabljenom robom dobio je na sudu slučaj da zadrži 4,2 milijuna eura prihoda od prodaje rijetke afričke maske koju je pronašao na tavanu starijeg francuskog para.

Stariji par doveo je trgovca u kuću da im pomogne raščistiti tavan pa mu je prodao masku za samo 150 eura, prenosi BBC.

Ubrzo su ga tužili jer smatraju da ih je doveo u zabludu vezano za vrijednost maske. No sudac se nije složio, rekao je da nisu uspjeli cijeniti pravu vrijednost umjetničkog djela.

Maska je bila u posjedu obitelji dok nije prodana trgovcu. Kasnije je preprodana na dražbi nepoznatom kupcu.

Trgovac je na sudu negirao da je znao pravu vrijednost maske. Rekao je da je ponudio bračnom paru 300.000 eura, ali da su oni takvu ponudu odbili.         

Pročitajte i ovo Izraelska vojska - 6 Otvara se nova fronta? Izrael objavio da je spreman za akciju protiv moćne sile: "Kao što uništavamo Hamas, tako ćemo i njih..."

Njegova odvjetnica tvrdi da par nije istražio stvarnu vrijednost predmeta prije nego što ga je prodao. "Kada imate takav predmet kod kuće, trebali biste biti malo znatiželjniji prije nego što ga se odreknete", rekla je Patricia Pijot za francuske medije.

Afrička država Gabon zasebno je zatražila da se obustavi prodaja maske s obrazloženjem da s pravom pripada toj zemlji. No sud je odbacio i taj argument. 

Pročitajte i ovo Ilustracija Užas u susjedstvu Muškarac izbo ženu na smrt na kućnom pragu: Prijavila ga ranije za uhođenje

Vjeruje se da je rijetka afrička maska Ngil, koju je izradio narod Fang iz Gabona, jedna od samo deset maski na svijetu.

Drvenu masku iz 19. stoljeća nosili su članovi tajnog društva Ngil.

Vjerojatno ju oko 1917. nabavio René-Victor Edward Maurice Fournier, francuski kolonijalni guverner i tužiteljev djed.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene