Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Njihov državljanin

Bosna i Hercegovina zatražila izručenje Vučurevića

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministarstvo pravosuđa Bosne i Hercegovine poslalo je u četvrtak srbijanskim vlastima molbu za izručenje Božidara Vučurevića BiH, čiji je državljanin, pošto je uhićen u Srbiji prošloga tjedna na temelju tjeralice što ju je za njim raspisala Hrvatska zbog zločina počinjenih na području Dubrovnika, potvrđeno je iz službenog izvora.

Glasnogovornica ministarstva pravosuđa BiH Marina Bakić rekla je da je ministarstvo u četvrtak proslijedilo molbu Srbiji pošto je prije dva dana Vučurevićevo izručenje BiH zatražilo državno odvjetništvo te zemlje navodeći da se protiv njega vodi istraga zbog zločina koji su tijekom rata počinjeni na području općine Trebinja. Bakić je objasnila kako je molba za Vučurevićevo izručenje poslana na temelju zakona o međunarodnoj pravnoj pomoći u kaznenim stvarima i europske konvencije o izručenju.

Dodala je da će srbijanska pravosudna tijela odlučiti o tome hoće li Vučurević biti izručen BiH ili Hrvatskoj, koja je prije zatražila njegovo izručenje, ili će pak voditi sudski postupak protiv njega.
'Za to su isključivo mjerodavna pravosudna tijela Srbije, sud u Šapcu i vrhovni sud Srbije', rekla je Bakić i objasnila da konačnu odluku o mogućem izručenju ipak donosi srbijanska ministrica pravosuđa Snežana Malović.

Vučureviću, uhićenom prošlog ponedjeljka u Srbiji na temelju međunarodne tjeralice raspisane u Hrvatskoj, istražni sudac višega suda u Šapcu odredio je pritvor nakon ispitivanja. Vučurević se, po optužnici, u Hrvatskoj tereti za bombardiranje Dubrovnika početkom 90-ih godina, dok je bio na dužnosti gradonačelnika Trebinja. Županijsko državno odvjetništvo u Dubrovniku podiglo je u listopadu 2008. protiv njega optužnicu zbog ratnog zločina protiv civila na dubrovačkom području i uništavanja kulturnih i povijesnih spomenika između 1991. i 1995. godine. (Hina)

Pročitajte i ovo Akcija preimenovanja 31 godinu poslije Mirni prosvjed u Zagrebu povodom obljetnice masakra u Ahmićima Ivan Tolj "Mi smo izigrani" General Ivan Tolj: "Ako se nastavi narušavanje položaja Hrvata, morat ćemo vratiti Herceg-Bosnu"

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene