Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna
uživo

UŽIVO Ustavni sud: "Milanović ne može biti ni mandatar ni predsjednik Vlade ni ako podnese ostavku"

'Nije bilo jednostavno'

Bosanac riješio matematički teorem od MILIJUN DOLARA?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Umirovljeni ekonomist Ramiz Jahić iz Fojnice tvrdi da je riješio matematički zadatak vrijedan milijun dolara. Ovaj zaljubljenik u brojeve duže vrijeme je pokušavao riješiti zadatak i sada se namjerava javiti teksaškom bogatašu koji je ponudio nagradu.

'Naravno da ću ga kontaktirati. Ali, prije svega sam sretan zbog rješenja koje sam pronašao. Još vam ne mogu otkriti detalje, samo tvrdim da nije bilo jednostavno', rekao je Jahić za Dnevni avaz.

Pročitajte i ovo Ivana Petrović nagrada Zlatni Studio Ivana Petrović najbolja je televizijska novinarka: "Sinonim za znanje, profesionalnost, iskustvo" Danka Derifaj, reporterka Provjerenog - 3 Udruga PaRiter Reporterka Provjerenog Danka Derifaj novinarka godine: Obrađivala teme o kojima drugi ne progovaraju

Milijun dolara onome tko riješi matematički teorem ponudio je teksaški bankar i samouki matematičar Andrew Beal. Radi se o njegovom dokazu tzv. Fermatovog posljednjeg teorema kojeg je on sam otkrio prije 20 godina. Problem nazvan Bealova pretpostavka glasi da je Ax + By = Cz, s tim da su x, y i z prirodni brojevi veći od dva.

>> Dokažite ovaj matematički teorem i zaradite MILIJUN DOLARA!

'Dugo sam pokušavao riješiti zadatak na klasični matematički način, jednadžbom. Međutim, nije išlo, jer nema nijedne poznate. Onda sam išao logikom i pretpostavkom i tako da sam došao do tri nepoznate, a ostale tri sam otkrio putem redovne jednadžbe', toliko je Jahić htio otkriti Avazu o pronalasku rješenja.

Andrew Beal prvi je put nudio nagradu još 1997. godine i tada je iznosila 5.000 dolara.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene