Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kod nas mu je super

Boris Johnson ne podnosi EU, no jako voli Hrvatsku: "Još se sjećam dobrih vina, ne znam zašto se ne prodaju u Londonu. Vi ih sve popijete?"

Boris Johnson u društvu premijera Andreja Plenkovića (Foto: Dnevnik.hr)
Boris Johnson u društvu premijera Andreja Plenkovića (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Boris Johnson (Foto: AFP) Boris Johnson (Foto: AFP) Foto: Afp +0 Boris Johnson u društvu premijera Andreja Plenkovića (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/2 >>
Britanija dobiva novog premijera. Boris Johnson u srijedu preuzima dužnost, nakon što je pobijedio na unutarstranačkim izborima.

Britanci će tako dobiti vrlo osebujnog čelnika, poznatog po gafovima, nediplomatskim izjavama, kojeg mnogi kritičari otvoreno nazivaju i lažljivcem.

Bio je gradonačelnik Londona, šef diplomacije. Obavljajući te funkcije posjetio je i Hrvatsku.

"Veselim se danu kada ću moći otići u svoju trgovinu u Londonu i kupiti Dingač i Pošip. Još se sjećam ta dva jako dobra vina, ne znam zašto se ne prodaju u Londonu kako bi trebala, pretpostavljam da je to zato mislim da je zato što ih vi u Hrvatskoj sve popijete", rekao je u studenom 2016. godine Boris Johnson, prilikom službenog posjeta Hrvatskoj.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna "Hvala, Theresa" Mantra novog premijera Velike Britanije: ''Provesti Brexit, ujediniti zemlju i poraziti Jeremyja Corbyna''

Pročitajte i ovo Donald i Ivanka Trump (Foto: AFP) - 2 twitter na aparatima Kako su Donald i Ivanka Trump slomili društvene mreže čestitajući Borisu Johnsonu na izboru za britanskog premijera

Boris Johnson sada je osvojio i sam vrh moći. Preuzeo je vladajuću stranku, a od srijede i premijersku fotelju. Samo još premijerka Theresa May mora otići do kraljice, formalno predati ostavku i savjetovati je o svom nasljedniku. A on se odmah nakon što je izabran zahvalio svojoj prethodnici.

"Bila je privilegija služiti u njezinom kabinetu i vidjeti tu strast i odlučnost koju je unijela u mnoge stvari koje su njezina ostavština, od jednakih plaća za muškarce i žene do rješavanja problema mentalnog zdravlja i rasne diskriminacije u sustavu kaznenog progona. Hvala Theresa. Hvala!", rekao je Johnson premijerki u odlasku.

Inače ga pristojnost, disciplina i ozbiljnost ne krase. Štoviše, poznat je po nepromišljenim izjavama, gafovima, prije ulaska u politiku nekoliko je puta otpušten s posla. Bivši poslodavci i suradnici opisuju ga kao osobu s bujnom maštom, neki ga otvoreno nazivaju i lažovom. Neistinama se služio i u kampanji za Brexit u kojoj je bio jedan od najvećih zagovornika. I dok bi većinu političara laži, zajedljivost, nepromišljenost i gafovi stajali karijere, njega su doveli na vrh. Izvukao se iz svega. I kad na utakmici ruši dijete. I kad izvrće činjenice, i kad vrijeđa.

Građani Londona sa skepsom i strahom gledaju na svog budućeg premijera.

"Mislim da je on samo sljedeći Trump, da budem iskren, tako da, znate, ne ide na dobro", smatra Saleem Darwaish iz Londona.

"Prestravljena sam, da budem iskrena", kaže pak Sara Sehmi iz Londona.

Johnson je obećao Brexit krajem listopada, pa kud puklo da puklo. Protiv toga je parlament, a pitanje je hoće li on do tada i ostati na dužnosti. Njegovoj prethodnici, koja sutra odlazi, članovi kabineta pripremili su oproštajni dar, torbu i nakit u vrijednosti tisuću i pol funti, koliko im je zakonom dopušteno.

Aktualno Debakl koji Zagrepčani preskupo plaćaju: Ljeto na Savi ne prestaje zabavljati građane, ali ne na Savi već na društvenim mrežama Nedovršeno Ljeto na Savi (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Nedovršeno Ljeto na Savi (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Foto: DNEVNIK.hr Nedovršeno Ljeto na Savi (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Nedovršeno Ljeto na Savi (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Foto: DNEVNIK.hr Nedovršeno Ljeto na Savi (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Nedovršeno Ljeto na Savi (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr Nedovršeno Ljeto na Savi (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Nedovršeno Ljeto na Savi (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr +0 Sanja Vištica (Foto: Dnevnik.hr) Hrvatska Debakl koji Zagrepčani preskupo plaćaju: Ljeto na Savi ne prestaje zabavljati građane, ali ne na Savi već na društvenim mrežama 1/5 >>

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene