Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Opet odgođeni rokovi

Ovako za Pentagon izgleda - razočaranje!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američki najskuplji sustav oružja ikad udario je u još jednu zapreku. Višenamjenski jednomotorni zrakoplov F-35 Lightning II, peta generacija borbenih zrakoplova Lockheed Martin, propustit će još jedan ključan rok u svojem 'pohodu na borbenu spremnost'.

Pentagon je u utorak priznao kako zrakoplov još neće ući u operativnu fazu testiranja, piše Business Insider.

Pročitajte i ovo Zrakoplovu Boeing otpao poklopac motora Novi kvar Boeinga Drama u zraku: Avionu otpao poklopac motora za vrijeme leta - "Hvala za infarkt!" Njemački borbeni zrakoplovi Eurofighter Burno iznad Baltika Njemački borbeni zrakoplovi presreli rusku letjelicu

'Cilj je bio sredina 2017., ali je sad već jasno da to nećemo postići', kazao je Frank Kendall, časnik u Pentagonu. 'Novi rok je postavljen za 2018. godinu'.

Sredina 2017. već je bio jednom odgođen rok od izvornog datuma i to zbog neuspjeha sa šestim, finalnim softverom u zrakoplovu F-35, nazvanim Block 3F.

Block 3F je softver je dio od od 8 milijuna linija sofisticiranog softverskog koda koji podupiru F-35. Ukratko, ako kod zakaže, zakazat će i F-35.

Najnovija prepreka  za F-35 proizlazi iz 48 stranica izvješća Michaela Gilmorea, šef operativnog testiranja i ocjenjivanja u Pentagonu, od 11. prosinca 2015. godine. Prema njemu ovaj stealth borbeni zrakoplov neće biti spreman do srpnja 2017. godine. 

U izvještaju stoji kako 'brzina korekcije nedostataka ne ide u korak s brzinom otkrića', što znači više je problema od rješenja u F-35 programu.

'Primjeri poznatih značajnih problema uključuju nezrečlost autonomnog logističkog informacijskog sustava (IT okosnice f-35), nestabilnost avioelektronike u softveru Block 3F i nekoliko problema vezanih za pouzdanost i održavanje letjelice i motora'.

Jedna od preporuka koju je koju je Gilmore dao za F-35 je utrostručiti učestalost testiranja, koja se za sada izvode jednom mjesečno, iako bi to moglo uzrokovati dodatne troškove i ponovno odgađanje rasporeda. Naime, testiranje Blocka 3F započelo je 11 ožujka, čak 11 mjeseci kasnije nego je planirano.

Ovaj gotovo 400 milijardi dolara 'težak' program započeo je 2001. godine kako bi se zamijenili borbeni zrakoplovi F-15, F-16 i F-18.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene