Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Odnose se prema njima kao prema stvarima

'Kod kuće me tuče muž, udara me i njegov brat. Ali sada znam kako se obraniti'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Potres je samo pogoršao stvar u zemlji u kojoj je normalno da se muškarci prema ženama odnose kao prema stvarima.

Polje u sjeveroistočnom Katmanduu prekriveno je ceradama i šatorima. Potres koji je u travnju pogodio Nepal uništio je gotovo pola milijuna domova.

No, raseljeni stanovnici, osobito žene, sada imaju drugi problem. Nasilje. U kampovima je bilo nekoliko slučajeva silovanja i seksualnog zlostavljanja pa je policija odlučila pokazati Nepalkama kako se obraniti.

'Trebate biti jake. Ako izgledate zastrašeno još će vas jače napasti. Učimo ih tehnikama samoobrane. Sutra ću im pokazati kako napadača uhvatiti za vrat i baciti na zemlju. Pokazujemo im i što da naprave ako ih netko vuče za kosu', ispričala je policajka Pramila Khadka dodajući kako mnoge žene priznaju da ih vlastiti muževi vuku za kosu i tuku što znači da bi se od njih prvih trebale moći obraniti.

Pročitajte i ovo Žrtva nasilja ide u zatvor na 2,5 godine Žrtva Damira Škare o konačnoj presudi za silovanje: "Pravda je nekako spora, ali je pravedna, dostižna" Damir Škaro (Foto: Dnevnik.hr) Visoki kazneni sud odlučio Škaro mora u zatvor zbog silovanja: Potvrđena kazna bivšem zastupniku i proslavljenom olimpijcu

VIDEO Novi potresi pogodili Nepal, tamo su i četiri hrvatska državljana

Doktorica Renu Adhikari ističe kako je potres samo pogoršao stvar kad je riječ o nasilju u nepalskom društvu u kojem muškarci smatraju kako s tijelom žene mogu raditi što god žele, a ženu gledaju kao stvar.

To potvrđuje i30-godišnja Tashi Doma: 'Kod kuće me tuče muž, udara me i njegov brat. Živim s boli. Ovaj trening dao mi je snagu - sada mislim da se mogu zaštititi i pobjeći prije nego me ozlijede.' 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene