Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nasilje prema šijitima

Bombaš samoubojica ubio 27 ljudi u Iraku

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Napadač je raznio terenac pun eksploziva, a vjerojatno ga je ukrao od poraženih vladinih snaga, piše Reuters.

Bombaš samoubojica ubio je u ponedjeljak blizu Bagdada najmanje 27 šijitskih boraca, pošto su ovaj vikend snage sigurnosti potisnule borce Islamske države iz toga područja, objavili su vojni i policijski izvori.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 39 mrtvih u Iraku Čekali isplatu plaće pa poginuli Slika nije dostupna Bombaš samoubojica na biciklu ubio sedam ljudi

Napadač je raznio terenac pun eksploziva, a vjerojatno ga je ukrao od poraženih vladinih snaga, piše Reuters. Ranio je još 60 šijitskih boraca koji su vladinim snagama pomogli u preuzimanju grada Džurfa al-Sahara, južno od Bagdada.

Iračani očekuju da će uskoro biti još nasilja prema šijitima jer se oni pripremaju za Ašuru, svetkovinu koja definira šijitstvo kao različito od sunitstva.

Pismo kosovskog bombaša samoubojice majci: 'Oprosti mi sve što sam napravio'

U džamijama i hramovima diljem Iraka milijuni šijita obilježit će dan na koji je 680. godine, u bici kraj Kerbale ubijen Husein, unuk proroka Muhameda.

Nasilje je u prošlosti već znalo obilježiti dane uoči Ašure, kao i samu svetkovinu koja će se ove godine održati idući tjedan.

U ponedjeljak navečer automobil bomba ubio je u središtu Bagdada najmanje 15 ljudi, objavila je policija. Napad se dogodio u ulici punoj trgovina i restorana, u četvrti Karadi u kojoj žive i suniti i šijiti, te pripadnici drugih sekta i etničkih skupina.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene