Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Izvješće UNICEF-a

Otete, nadrogirane i pretvorene u bombaše samoubojice

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
UNICEF tvrdi da je u 2014. godini najmanje 117 bombaških napada izvedeno od strane djece, a 80 posto od toga su bile eksplozivom opasane djevojčice.

Islamistička grupa Boko Haram redovno povećava broj djece u samoubilačkim bombaškim napadima, često ih drogirajući prije misija. Broj djece bombaša samoubojica upotrijebljenih u terorističkim napadima u regiji jezera Čad utrostručio se u prva tri mjeseca 2017.

Pročitajte i ovo Skrnavljenje erdutskog groblja - 3 Nečuveni vandalizam FOTO Policija otkrila tko je uništio groblje u Slavoniji: Rezultat istrage je za neke šokantan, za neke i tužan Provjereno: Moje mjesto pod suncem - 8 Moje mjesto pod suncem Posebno mjesto koje pomaže drugima: "Kako očekivati da dijete bude dobro i pristojno u školi kad je zapravo gladno?"

Najmanje 117 bombaških napada na području jezera Čad su izvela djeca, kaže Marie-Pierre Poirier iz UNICEF-a. "Sam pogled na djecu u centrima i prijelazima izazivao je strah. Prošlu godinu je u Nigeriji, Kamerunu, Nigeru i Čadu je zadržano približno 1500 djece."

"Ova djeca su žrtve, ne počinitelji. Siliti ih i obamnjivati da čine takva užasna djela je za svaku osudu", nadodaje Poirier.

UNICEF-ovo izvješće podudara se s trećom obljetnicom masovne otmice učenica u Chiboku koju su izvršili članovi Boko Harama. U toj otmici oteto je 276 djevojčica te je odmah pokrenuta međunarodna kampanja u svrhu njihovog pronalaska. Mnoge od tih djevojčica prisiljene su na brak s borcima i nerijetko ostaju trudne.

Desetke djevojčica pobjeglo je, a 21 je oslobođena tijekom prošlogodišnjih pregovora Švicarske s teroristima. Iako, iz njihove vlade tvrde da nikakva otkupnina nije plaćena te da nisu oslobodili zatočene borce u zamjenu za djevojčice. Još tada su dužnosnici Švicarske tvrdili da su u tijeku još jedni pregovori s ciljem da se oslobodi još djevojčica, ali nakon prvog, oslobađanja više nije bilo. Iz UNICEF-a tvrde da je, uz masovnu otmicu u Čiboku, otimanje djece i korištenje istih u terorističke svrhe prevladavajuća praksa na tim područjima.

"Promatraju ih u trgovačkim centrima i na ulicama, navečer ih u racijama izvlače iz vlastitih kreveta, nerijetko ubijajući roditelje pred njihovim očima", nadodaju. "Priča se nastavlja odvođenjem u baze po šumama gdje su djevojčice prisiljene u rane brakove i seksualno ropstvo."

UNICEF poduzima sve mjere kada je u pitanju rehabilitacija djece koju je Boko Haram oslobodio, jer mnoga su stigmatizirana i još u strahu. Iz agencije tvrde da je, od 154 milijuna dolara potrebnih za rehabilitacije i zbrinjavanje djece nažalost prikupljeno jedva 40 posto potrebnih sredstava.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene