449181
449181
449181
449181
449181

VOJNA VJEŽBA RUSIJE I SRBIJE 'Slavensko bratstvo 2016' bit će pravi mamac za špijune

  • , 06.09.2016., 11:57
  • Autor:
  • komentara

Svaka suradnja Rusije i Srbije, koja je ujedno i zemlja kandidat za ulazak u Europsku uniju, izaziva veliku pozornost Zapada, same EU i naravno, Hrvatske.

 
 
 
 
Vladimir Putin i Tomislav Nikolić (Foto: Arhiva/AFP)
Vladimir Putin i Tomislav Nikolić (Foto: Arhiva/AFP)

Srbija priprema veliku vojnu vježbu s Rusijom na samo 30 kilometara od granice s Hrvatskom pod nazivom "Slavensko bratstvo 2016", a vježba će biti održana početkom studenog.

Beogradski Blic, pozivajući se na sugovornike bliske tamošnjem ministarstvu obrane, ističe da će ta vježba biti pravi mamac za strane špijune, koji "će naći način da i te vježbe poprate s mjesta događaja".

"Te vježbe kod članica NATO saveza privlače pažnju, jer se ruske snage pojavljuju u regiji. I to je dovoljno", ističe Bojan Dimitrijević, bivši pomoćnik srbijanskog ministra obrane.

"Sve države će propratiti te vježbe. Njihovi agenti će to napraviti osobno, putem sredstava informiranja, putem radijskog ili elektroničkog prisluškivanja", dodaje Dimitrijević.

Dimitrijević ističe da i Srbija to isto radi i u odnosu na druge države. "Ne radi se tu o utrci u naoružanju. Ona postoji u medijima, ali ne i u stvarnosti", naglašava on.

Spomenuta vojna vježba bit će održana u Nikinici, koja se nalazi nadomak granice Srbije s Hrvatskom pa će hrvatskim medijima to biti izuzetno zanimljiv događaj, piše Blic.

Cilj te i drugih vojnih vježbi, kako navodi srbijansko ministartvo obrane jest unaprijeđenje operativnih i funkcionalnih sposobnosti Vojske Srbije te ono ne ugrožava zemlje u regiji.

No, sve što Rusija radi u novije vrijeme, izaziva veliku pažnju NATO saveza, a kako je Hrvatska članica istog saveza, za očekivati je da će NATO reagirati. Osim NATO saveza, sigurno će reagirati i Europska unija, čija je Srbija kandidatkinja za članstvo.

Naime, i posljednji put kad je Srbija imala vojnu vježbu s Rusijom, reakcija iz Bruxellesa je stigla ekspresno i s porukom da se Srbija počne ponašati u skladu s obvezama prema EU i pristupnom procesu. Nova vojna vježba između te dvije zemlje, mogla bi vrlo lako biti pogrešan signal u tom smislu.

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se