Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Blair započeo misiju na Bliskom istoku

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Posjetom Jordanu bivši britanski premijer Tony Blair počeo je svoju misiju mirovnog izaslanika Kvarteta za Bliski istok, odlučan pokrenuti mirovni proces koji je već šest godina u krizi.

Blair je "vodio konstruktivan i pozitivan" razgovor s jordanskim ministrom vanjskih poslova Abdelilahom Khatibom i "posebno cijeni obećanje bliske suradnje", rekao je Blairov glasnogovornik Matthew Doyle nakon razgovora ne navodeći druge pojedinosti.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 'Mir između Izraela i Palestine moguć ove godine' Slika nije dostupna Ahmadinedžad: 'Misija Irana je zaustaviti izraelsku hegemoniju'

Nakon kratkoga posjeta Ammanu, glavnome gradu Jordana koji s Egiptom, Saudijskom Arabijom i Ujedinjenim Arapskim Emiratima čini arapski Kvartet za Bliski istok, Blair putuje u Izrael. 

U Izraelu bi se sutra trebao sastati s premijerom Ehudom Olmertom, a očekuju ga i sastanci s ministricom vanjskih poslova Tzipi Livni i s ministrom obrane Ehudom Barakom, a na palestinskim područjima s predsjednikom Palestinske vlasti Mahmudom Abasom u Ramallahu.

Blairov glasnogovornik rekao je da se Blair na palestinskim
područjima neće sastati s predstavnikom islamističkog palestinskog pokreta Hamas.

Blair je 27. lipnja dobio mandat Kvarteta za Bliski istok (Sjedinjene Države, Europska unija, Rusija i Ujedinjeni narodi) da bude njihov mirovni izaslanik. Tim mandatom Blair nije ovlašten razgovarati s Hamasom koji sada kontrolira pojas Gaze, jer SAD drži da je Hamas teroristička organizacija.

Prije prvog posjeta Bliskome istoku, Blair je sudjelovao na sastanku Kvarteta prošlog tjedna u Lisabonu i ondje iskazao optimizam u postizanje mira između Izraelaca i Palestinaca.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene