Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Bez presedana

Bjelorusija protjerala veleposlanike EU i Poljske

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bjelorusija je danas uputila zahtjev šefu delegacije EU u Minsku i veleposlaniku Poljske da napuste zemlju i opozvala svoje ambasadore iz Bruxellesa i Varšave. EU je vrlo brzo odgovorila - sve zemlje Unije povlače veleposlanike i 'protjeruju' bjeloruske.

Ovaj diplomatski potez bez presedana u Europi uslijedio je poslije odluke EU da uvede nove sankcije za 19 sudaca i dva visokorangirana policajca, zbog daljeg ugrožavanja ljudskih prava od strane režima bjeloruskog predsjednika Aleksandra Lukašenka, prenijela je agencija Reuters.

Pročitajte i ovo Wagner zastrašivanje i teror Otkriveno što zapravo rade plaćenici Wagnera: "Putinu je to jako važno, proganja ga paranoja..." Ilustracija Represija režima Bjeloruski KGB u masovnoj raciji: Na ispitivanju više od 150 ljudi, mnogi su uhićeni, a nadziru im i mobitele

>> Osuđeno 140 prosvjednika koji su tražili Lukašenkov odlazak

'Predložili smo da se šef delegacije EU u Bjelorusiji i ambasadoru Poljske u Bjelorusiji vrate u svoje prijestolnice radi konzultacija i razgovaraju s njihovim nadređenima o čvrstom stavu bjeloruske strane da su pritisci i sankcije neprihvatljivi', naveo je glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova Andrej Savinjih u priopćenju.

Savinjih je dodao kako je Minsk opozvao svoje izaslanike u Bruxellesu i Varšavi i da bi 'mogao poduzeti i druge mjere zaštite svojih interesa od daljeg pritiska', kao i staviti na 'crnu listu' pojedince koji su omogućili uvođenje sankcija protiv Bjelorusije.

Uslijedio je brz, i jednako diplomatski odgovor EU. Visoka predstavnica EU za vanjsku politiku i sigurnost Catherine Ashton izjavila je sinoć kako su vlade EU donijele odluku o povlačenju svojih veleposlanika u Bjelorusiji, u sklopu zajedničkog prosvjeda zbog odluke Minska da opozove svoje diplomatske predstavnike iz Bruxellesa i Varšave.

U priopćenju se ističe kako će sve članice EU isto tako pozvati veleposlanike Bjelorusije u svoje ministarstvo vanjskih poslova. AFP je podsjetio da su ministri vanjskih poslova 27 država članica EU jučer donijeli odluku o zamrzavanju računa i uvođenja vizne zabrane za 21 novog visokog bjeloruskog dužnosnika, za koje se smatra kako su uključeni u pokušaje gušenja opozicije u zemlji.

Sankcije prema 21 osobi bit će dodane listi od 200 osoba koje se već nalaze na 'crnoj listi EU' zbog stalne represije prema civilnom društvu u Bjelorusiji. EU je ranije zamrzla račune subjekata povezanih s bjeloruskim režimom i zabranila izvoz oružja i materijala u Bjelorusiju koji bi se mogao koristi za unutarnju represiju, navodi AFP.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene