Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Još jedno ograničenje

Bizarna odluka talibana, zatvaraju frizerske i kozmetičke salone u Afganistanu: "Prava žena poštuju se u skladu s islamskim zakonom i običajima"

Ilustracija
Ilustracija Foto: Afp
Odlukom talibana u Afganistanu se zatvaraju frizerski i kozmetički saloni. To je još jedna u nizu odluka kojima se ženama smanjuje pristup javnim mjestima.

Talibanska administracija u Afganistanu naredila je zatvaranje frizerskih i kozmetičkih salona.

"Rok za zatvaranje salona za žene je mjesec dana", rekao je u utorak Mohammad Sadiq Akif, glasnogovornik Ministarstva za suzbijanje poroka i propagiranje vrline.

Strane vlade i dužnosnici UN-a osudili su sve veća ograničenja za žene otkako su se talibani vratili na vlast 2021. nakon što su porazili vladu koju je podržavao SAD.

Pročitajte i ovo Vatrogasci spašavali mače show malog čupavca FOTO Jake snage u noćnoj akciji, pogledajte kako su spasili mačića koji je otišao kamo nije trebao

Tijekom prošle godine vlasti su zatvorile većinu srednjih škola za djevojke i zabranile ženama pristup sveučilištima, piše Reuters.

Ženama je zabranjen i rad u okviru udruga za humanitarnu pomoć. Mnoga javna mjesta, uključujući kupatila, teretane i parkove, zatvorena su za žene.

Otvoreni nakon odlaska talibana

Frizerski i kozmetički saloni pojavili su se u Kabulu i drugim afganistanskim gradovima nakon što su talibani zbačeni s vlasti krajem 2001., tjednima nakon napada na SAD 11. rujna.

Pročitajte i ovo Otočje Orkney - 4 70 OTOKA Na sjeveru Europe sprema se odcjepljenje? ''Uskraćena su nam sredstva koja dobivaju druga područja''

Mnogi su ostali otvoreni nakon što su se islamisti vratili na vlast prije dvije godine, ali s prekrivenim natpisima i prozorima. Tako je dijelu žena bio osiguran posao, a njihovim klijentima usluga.

Iz talibanske administracije navode kako se "poštuju prava žena u skladu s tumačenjem islamskog zakona i afganistanskih običaja".

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene