Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Bivši predsjednik osuđen na doživotni zatvor

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Presuda je u prepunoj sudnici dočekana pljeskom.

Sud u Ankari u srijedu je na doživotni zatvor osudio dvojicu pučista, visokih vojnih dužnosnika koji su 1980. poveli krvavi vojni udar u Turskoj, proglasivši Kenana Evrena i Tahsina Sahinkaya krivima zbog rušenja ustavnog poretka.

Pročitajte i ovo Damir Škaro (Foto: Dnevnik.hr) Visoki kazneni sud odlučio Škaro mora u zatvor zbog silovanja: Potvrđena kazna bivšem zastupniku i proslavljenom olimpijcu Filip Zavadlav Od Nobelove nagrade do hipija VELIKA GALERIJA Cirkusom počeo, cirkusom završio: Pogledajte u kakvom je izdanju Filip Zavadlav dočekao presudu

Tužitelj je u izlaganju u srijedu zatražio izricanje jednake kazne za bivšega generala Kenana Evrena (96), vođe vojne hunte i bivšega turskog predsjednika kao i protiv bivšeg zapovjednika zračnih vojnih snaga Tahsina Sahinkaya (89).

Kenana Evrena i Tahsina Sahinkaya optužnica je teretila za zločine ''pokušaja izmjene cijelog ili dijela ustava Republike Turske ili za njegovo potpuno ukidanje te za pokušaj raspuštanja parlamenta formiranog ustavom ili prisilno sprečavanje parlamenta u ispunjavanju dužnosti''. U kolektivnoj tužbi koju je predvodila vlada premijera Tayyipa Erdogana, ukupno je sudjelovalo oko 350 pojedinaca i udruga građana.

Presuda je u prepunoj sudnici dočekana pljeskom.

U pocesu sudjelovali putem video veze

Zbog lošeg zdravstvenog stanja i poznih godina bivši generali nisu bili prisutni u sudnici. U procesu su sudjelovali putem video veze iz svojih bolničkih soba u vojnoj bolnici. Iz istih bi razloga trebali biti pošteđeni izdržavanja kazne.

U studenome 2012. dvojica bivših visokih vojnih časnika priznali su sudjelovanje u vojnom udaru 1980. bez kajanja, tvrdeći da su to učinili iz ljubavi prema domovini. 'To što smo učinili bilo je pravedno u tadašnjem trenutku. Kad bih trebao odlučiti hoću li i danas učiniti isto, napravio bih istu stvar', rekao je tada Evren iz svoje bolničke sobe.

Vojska je od 1960. pokrenula tri vojna udara, a 12. rujna u vojnom puču pod vodstvom Evrena srušena je vlada Sueleymana Demirela. Tada je pogubljeno 50 ljudi, oko 600.000 ih je uhićeno, više stotina umrlo je u zatvoru, a mnogi su nestali za vrijeme trogodišnje vojne vladavine nakon državnog udara. 1997. vojne strukture prisilile su vladu Necmettina Erbakana na ostavku. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene