Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Provedena obdukcija

MISTERIJ SMRTI PUTINOVOG SURADNIKA Je li 'buldožer' ubijen u SAD-u?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Mihail Lesin, bivši suradnik ruskog predsjednika Vladimira Putina koji je 5. studenog prošle godine pronađen mrtav u sobi jednog hotela u Washingtonu, umro je od posljedica udarca u glavu, objavili su američki mrtvozornici nakon provedene obdukcije.

57-godišnji Mihail Lesin, zadobio je i ozljede vrata, torza, ruku i nogu, kazao je šef patologije u Washingtonu, no nije rekao kako je došlo do tih ozljeda, prenose svjetski mediji.

Pročitajte i ovo Fotografija Alekseja Navaljnog obasuta cvijećem u Frankfurtu kemijsko ispitivanje Ruske vlasti ne žele majci predati tijelo Navaljnog: Otkrili koliko će ga zadržati Odavanje počasti Alekseju Navaljniju u glavnom gradu Moldavije Aleksej Navaljni Članice grupe G7 traže da se razjasne okolnosti smrti najvećeg Putinovog kritičara

U studenom 2015., nakon što je Lesin pronađen mrtav u hotelu Dupont Circle, ruski su mediji izvještavali kako se sumnja na srčani udar.

Lesin se dugo godina smatrao jednom od najutjecajnijih figura na ruskoj medijskoj sceni i jedan od ključnih i lojalnih članova tima Vladimira Putina. Bio je ministar komunikacija, čelnik Gazprom-Media Holdinga, Putinov medijski savjetnik i jedan od ljudi koji su pomogli u osnivanju informativnog servisa 'Russia Today'. Zaradio je nadimak 'buldožer'  zbog načina na koji je rješavao sve kritike na račun Kremlja. Oporba ga je optuživala za ušutkavanje medija u Rusiji. 90-ih godina osnovao je agenciju za oglašavanje Video International i danas jednu od najvećih u Rusiji. 1996. postao je šef državne izvještajne agencije RIA Novosti, a vodio je i medijsku kampanju prvom ruskom predsjedniku Borisu Jeljcinu koji je nakon toga reizabran za predsjednika.

Nije u potpunosti jasno što je Lesin radio u Washingtonu, no nekoliko članova njegove obitelji žive i rade u SAD-u pa je tamo vjerojatno bio poslovno.

Nakon njegove smrti Putin je javno govorio o njegovom 'ogromnom doprinosu ruskim medijima'.

Glasnogovornik policije u Washingtonu Dustin Sternbeck rekao je kako je istraga još uvijek otvorena, izvještava Washington Post. Odbio je reći jesu li rezultati obdukcije pokazatelj da je Lesin ubijen.

Marija Zaharova, glasnogovornica ruskog Ministarstva vanjskih poslova je kazala kako Moskva očekuje objašnjenje i službene podatke iz Washingtona u vezi istrage o okolnostima Lesinove smrti.

'Rusko veleposlanstvo u SAD-u je diplomatskim kanalima poslalo upit o stanju istrage, no američka strana nam nije dala nikakvu održivu informaciju', napisala je Zaharova na Facebooku.

2014. godine republikanski senator iz Mississippija Roger Wicker zatražio je saveznu istragu o tome pere li Lesin novac u SAD-u jer je, kako je rekao, svoju obitelj i bogatstvo preselio u Kaliforniju. 

Njegov sin Anton Lessine producirao je nekoliko visokobudžetnih holivudskih filmova. Surađivao je sa zvijezdama poput Brada Pitta, Woodyja Allena i Arnolda Schwarzeneggera.

Senator  Wicker je tada kazao kako Lesinovo bogatsvo potiče 'niz ozbiljnih pitanja' i a jedno od njih je kako je bivši vladin službenik bio u mogućnosti zaraditi tolik novac i kupiti vrijedne nekretnine diljem SAD-a. Izrazio je i zabrinutost da je povezan s osobama i grupama koje su pod američkim sankcijama.

Lesin je navodno za nekoliko milijuna dolara kupio imovinu u Europi, a u Los Angelesu je kupio nekretnine vrijedne više od 28 milijuna dolara.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene