Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Otkriveno u dokumentarcu

Najbliži suradnik Ivana Pavla II. optužen za zataškavanje seksualnog zlostavljanja: "Spreman sam surađivati"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dugogodišnji najbliži suradnik svetog Ivana Pavla II., kardinal Stanislaw Dziwisz, u novom poljskom dokumentarnom filmu teško je optužen za zataškavanje seksualnog zlostavljanja u Katoličkoj crkvi.

Brojne žrtve svećeničkog zlostavljanja, sami svećenici, stručnjaci za crkvena pitanja i istraživački novinari u dokumentarcu "Don Stanislao", koji je ponedjeljak navečer emitiran na poljskoj televiziji TVN24, tvrde da je bivši papin osobni tajnik i osoba od njegova najvećeg povjerenja zataškavao optužbe o zlostavljanjima u Crkvi.

Dziwicz (81) izjavio je poljskoj novinskoj agenciji PAP da bi neovisno povjerenstvo trebalo istražiti navode izrečene u filmu. "Spreman sam potpuno surađivati s takvim povjerenstvom", rekao je, ne komentirajući ništa o sadržaju filma.

U filmu se tvrdi da je Dziwicz zataškavao djelomično iz lojalnosti prema optuženima, a djelomično motiviran i velikim donacijama Crkvi u ime optuženih. Predsjednik poljske biskupske konferencije nadbiskup Stanislaw Gadecki također je kazao da bi sve navode trebalo istražiti odgovarajuće povjerenstvo.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Istraga ratnih zločina Uhićen 46-godišnjak: Sumnja se da je na Ovčari zlostavljao hrvatske ratne zarobljenike, među kojima i civile iz vukovarske bolnice

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna u pritvoru je Varaždinski policajac osumnjičen da je spolno zlostavljao dvoje maloljetnika

Stanislaw Dziwisz bio je osobni tajnik Karola Wojtyle, prvo kao krakovskog nadbiskupa, a potom kao pape Ivana Pavla II., od 1966. do njegove smrti 2005. godine. Benedikt XVI. imenovao ga je kasnije kardinalom i krakovskim nadbiskupom, što je bio do umirovljenja 2016. godine.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene