Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Suđenje 'računovođi'

'Rekli su mi - ti si sada taj broj. Nemoj ga nikada zaboraviti jer inače ne postojiš'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ivor Perl jedan je od 70 tužitelja protiv Groeninga kojem se sudi za sudioništvo u teškom ubojstvu 300.000 osoba.

Na suđenju bivšem nacističkom čuvaru u koncentracijskom logoru, Oskaru Groeningu, kojeg su zvali i 'računovođa iz Auschwitza', svjedočio je bivši logoraš, Ivor Perl. Tijekom svojeg svjedočenja se slomio te se direktno obratio optuženom:

'Želim mu nešto reći. Znaš, Oskar, ne želim te zvati gospodine. Kada su me pitali želim li svjedočiti, najprije sam rekao da neću. Bojao sam se doći ovdje i pogledati te. Sada sjedim ovdje i vidim nekoga kome je žao zbog svega. I meni je žao; žao što sam se bojao, što sam trošio svoju energiju i što noćima nisam spavao zbog tebe.'

Perl, mađarski Židov koji danas živi u Velikoj Britaniji, je ispričao kako je u Auschwitz doveden kao 12-godišnjak te kako je preživio samo zato što se pretvarao da ima 16 godina.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Prestare su 'Iza milog osmijeha krilo se čisto zlo': Okrutne žene koje nikada neće izaći pred lice pravde Slika nije dostupna Vodio normalan život Prepoznali zločinca - Optužen za pomaganje u ubojstvu 300 tisuća ljudi

Sudi mu se za sudioništvo u ubojstvu 300.000 osoba: 'Molim vas za oprost'

'Poljski Židovi na tračnicama vikali su djeci da glume da imaju 16 godina. Nisam shvaćao zašto, no odlučio sam ih poslušati', kazao je Perl. I to ga je spasilo od plinske komore. Majku i sestre više nikada nije vidio.

'Odmah sam dobio broj. Rekli su mi; ti si sada taj broj. Nemoj ga nikada više zaboraviti jer inače ne postojiš.'

I danas ga, kaže, zna napamet u bilo koje doba dana i noći.

U Auschwitzu je proveo godinu dana, a oslobođenje je dočekao u Dachau. Ivor Perl jedan je od 70 tužitelja protiv Groeninga kojem se sudi za sudioništvo u teškom ubojstvu 300.000 osoba. Već na početku 'računovođa iz Auschwitza' zatražio je oprost pravdajući se da nije znao za masovna ubojstva. On je inače bio zadužen za pregledavanje osobnih stvari pristiglih u logor te za slanje vrijednih stvari i novca u Berlin za financiranje nacističkog ratnog pohoda, piše Telegraph.
 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene