Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Bivši francuski predsjednik

Francuskoj prijeti grčka situacija

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nekadašnji francuski predsjednik Valery Giscard d'Estaing smatra kako Francuskoj "prijeti da se nađe u situaciji koju je doživjela Grčka te mora zatražiti pomoć od MMF-a", u intervjuu objavljenom u subotu u dnevniku Le Figaro.

Šef francuske države od 1974. do 1981., d'Estaing predlaže, uz podršku Helmuta Schmidta, njemačkog kancelara u istom razdoblju, formiranje oko eura "homogene cjeline" od dvanaestak zemalja s istim proračunskim i poreznim pravilima koju zove "Europa".

Pročitajte i ovo Zec, Ilustracija U Francuskoj Divlji zečevi preplavili grad: Gradonačelnik pronašao rješenje, brojni užasnuti - "Ovo je skandalozno!" Jean-Luc Blachon na konferenciji za medije otkrio ih tužitelj Jezivi novi detalji u slučaju pronalaska ostataka dječaka Emilea, stanovnici su to mjesto počeli nazivati ukletim

Usprkos visokom dugu, objašnjava on, "danas nas štite vrlo niske kamatne stope, ali to je privremeno. Američka središnja banka najavila je namjeru da podigne kamatne stope čim stanje gospodarstva to dopusti, vjerojatno za 18 mjeseci. Tog dana našoj zemlji prijeti da se nađe u situaciji kao Grčka. Javna vlast bit će upućena da traži pomoć od MMF-a".

'Sarkozy je kao Napoleon koji se pokušava vratiti s Elbe'

Po nekadašnjem predsjedniku, "mehanizam Europe raspao se s francuskim 'ne' na referendumu 2005. Ankete potvđuju, međutim, da velika većina naših sunarodnjaka ne želi ni u kojem slučaju napustiti euro! Trebamo se osloniti na tu podršku javnog mnijenja i vratiti se prvotnom europskom projektu s onim našim susjedima koji to žele. I ostaviti ostale da žive svoj život".

Dijelom te unije bila bi Francuska, Njemačka, Italija, Belgija, Nizozemska, Luksemburg, Španjolska, Portugal, Austrija i "u datom trenutku Poljska", ističe on dodajući da se "može razmotriti sudjelovanje Irske i Finske". (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene