Obavijesti Video Pretražite Navigacija
14 godina radio u tajnoj službi

Bivši djelatnik CIA-e optužen za odavanje tajnih podataka

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bivši djelatnik CIA-e optužen je za odavanje tajnih informacija novinarima, među kojima i imena kolega iz CIA-e te dijelova iskaza sa saslušanja pripadnika Al Kaide, priopćilo je američko ministarstvo pravosuđa.

John Kiriakou, koji je za CIA-u radio od 1990. do 2004., treba se u ponedjeljak pojaviti na saveznom sudu u Virginiji radi formalnog podizanja optužnice, dodaje ministarstvo u priopćenju. Tereti ga se da je u porukama koje je između srpnja i kolovoza 2008. putem elektroničke pošte razmjenjivao s jednim novinarom otkrio potonjem identitet jednog tajnog agenta i opisao ga kao 'voditelja' nekih operacija.

Usto je otkrio i ime jednog drugog agenta koji je sudjelovao u zarobljavanju i saslušavanju Abu Zubajdaha, pripadnika Al Kaide pri čijem je ispitivanju CIA koristila waterboarding (simulacija utapljanja). 'Zaštita tajnih informacija, napose identiteta zaposlenika CIA koji rade na osjetljivim zadacima iznimno je važna za sigurnost obavještajnih agenata i za našu nacionalnu sigurnost', istaknuo je ministar pravosuđa Eric Holder.

John Kiriakou (47) radio je u sjedištu CIA-e i u ispostavama u inozemstvu, dodaje ministarstvo. Direktor Središnje obavještajne službe David Petraeus rekao je u priopćenju da je ovo drugi put u zadnjih godinu dana da se pokreće postupak protiv CIA-inih djelatnika. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene