Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Djelomice sposoban za proces

Podignuta optužnica protiv bivšeg čuvara (98) u nacističkom logoru smrti

Spomenik žrtvama koncentracijskog logora Sachsenhausen
Spomenik žrtvama koncentracijskog logora Sachsenhausen Foto: Afp
Državno odvjetništvo u zapadnonjemačkom gradu Giessenu podignulo je optužnicu protiv 98-godišnjeg bivšeg čuvara u koncentracijskom logoru Sachsenhausen, priopćeno je u petak.

"Optuženog se tereti da je kao čuvar u koncentracijskom logoru Sachsenhausen sjeverno od Berlina u razdoblju od srpnja 1943. do veljače 1945. godine izvršio kazneno djelo pomaganja u ubojstvu u 3.500 slučajeva", priopćilo je državno odvjetništvo u Giessenu.

U optužnici se navodi da je danas 98-godišnji njemački državljanin "podržao stravičnu i podmuklu smrt tisuća zatočenika logora".

Pročitajte i ovo Ilustracija Sve su jestive, ali... Naglo skočio broj trovanja gljivama, otkriven i krivac: Trebala je pomagati u raspoznavanju otrovnih

O tomu hoće li doći do procese odlučuje sud za mladež u Hanauu s obzirom na to da je osumnjičeni u vrijeme kada su se dogodili zločini spadao u kategoriju "mlađi punoljetnici". Jedno psihijatrijsko vještačenje iz listopada prošle godine je došlo do zaključka da je osumnjičeni "djelomice" sposoban za proces.

Prošle godine je jedan 101-godišnjak, bivši čuvar u Sachsenhausenu, osuđen na pet godina zatvora, ali je umro ove godine prije odlaska na odsluženje kazne. U logoru Sachsenhausen, tridesetak kilometara sjeverno od Berlina već su od 1936. bili zatvarani uglavnom protivnici nacionalsocijalističkog režima.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene