Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ne žele ju nigdje

Sjevernokorejska Mata Hari: Seksom sam dolazila do tajni za Kim Jong-ila

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Won kaže kako se oglušila o naredbu da otruje dvojicu vojnih dužnosnika Južne Koreje s kojima je spavala. U jednog se i zaljubila, a čini se i on u nju.

Bivša špijunka iz Sjeverne Koreje, Won Jeong-hwa, koja je koristila fizičke draži kako bi otkrivala tajne za Kim Jong-Ila nije uspjela kapitalizirati svoju špijunsku karijeru. Štoviše, njezina je prošlost proganja, a stigma 'sjevernokorjeske Mata Hari' onemogućava joj normalan život.

Pročitajte i ovo Sjeverna Koreja ispalila projektile - 5 Nova provokacija Sjeverna Koreja ispalila više od 200 granata: Južna Koreja stanovnike otoka poslala u skloništa Ministarstvo obrane Južne Koreje objavilo fotografije na kojima se vidi kako sjevernokorejski vojnici obnavljaju oštećena stražarska mjesta - 3 Raskinut vojni sporazum FOTO Rastu tenzije na poluotoku: Sjevernokorejski vojnici obnavljaju stara stražarska mjesta na granici

Živi u gradiću Gunpo, južno od Seula, a otkrila je kako njezine sposobnosti špijuniranja nisu cijenjene u novoj domovini. Ne uspijeva raditi čak ni kao konobarica ili čistačica jer, čim saznaju čime se bavila poslodavci je ne žele zaposliti.

Mnogi od njezinih kolega, piše Daily Mail, uspjeli su započeti novi život u Južnoj Koreji. Pišu knjige, pričaju svoje priče na televiziji, no to je daleko od iskustva koje ima Won.

Nakon što je odležala pet godina u zatvoru jer se bavila seks-špijunažom i otkrivala Kim Jong-ilu strogo čuvane tajne južnokorejskih vojnih dužnosnika i agenata sigurnosnih službi, danas 40-godišnja samohrana majka jedva preživljava s 800 dolara državne pomoći.

'Puno sam puta razmišljala o samoubojstvu', ističe Won.

Osuđena je 2008. godine, a mediji su je prozvali 'sjevernokorejskom Mata Hari'. Sjeverna Koreja, naravno, nije stala u njezinu obranu već su tvrdili kako je Won obična kriminalka uz pomoć koje Južna Koreja želi ocrniti Pjongjang.

Kim Jong Un opet provocira!? Japan protestira

Won kaže kako se oglušila o naredbu da otruje dvojicu vojnih dužnosnika Južne Koreje s kojima je spavala. U jednog se i zaljubila, a čini se i on u nju. No, on je završio u zatvoru jer joj je dao popis prebjega iz Sjeverne Koreje iako je znao da je špijunka.

Won je prvi puta došla u Južnu Koreju 2001. kako bi prikupila fotografije američkih vojnih postrojenja te ono što se u južnokorejskim medijima objavljuje o Sjevernoj Koreji. Prebjezi iz Sjeverne Koreje otkrili su na suđenju kako je Won u stvari bila špijun najnižeg ranga te da je bila neprofesionalna.

'Seks sam koristila samo jednom'

Ona je pak sama ustvrdila kako je seks koristila samo jednom prilikom da bi došla do željenih dokumenata.

'Tužitelji su mi dali alkohol i prisilili me tijekom ispitivanja da priznam da sam spavala sa svim tim muškarcima. No, oni su izmislili sve to. Ja nisam nikakva Mata Hari', kaže Won danas.

Južna Koreja ima dugu povijest praštanja sjevernokorejskim špijunima, no na veliku nesreću Won, ona nije među njima. Da je bila važan špijun, muškarac, možda. No, u konzervativnoj Južnoj Koreji korištenje seksualnih usluga za bilo što teška je stigma. Čak su je i susjedi zatražili da odseli, a ona najavljuje kako će kćerku poslati u sirotište jer vjeruje da će joj tamo biti bolje. 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene