Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ozbiljno upozorenje

ZABRINJAVAJUĆE Militanti novače ljude koji rade na kemijskom oružju!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iračke kurdske vlasti nedavno su priopćile da imaju dokaz da je Islamska država koristila klor protiv pešmergi u sjevernom Iraku u siječnju.

Militanti Islamske države koriste klor kao oružje i novače dobro tehnički osposobljene ljude u ozbiljnom pokušaju da razviju kemijsko oružje, upozorila je u petak australska ministrica vanjskih poslova Julie Bishop.

U govoru na međunarodnom forumu za borbu protiv širenja takvog oružja, Bishop je izjavila da širenje militantnih skupina poput Islamske države predstavlja "jednu od najvećih sigurnosnih prijetnji s kojima smo danas suočeni".

Ujedinjena vojska (Foto: AFP) Neprijatelji se ujedinili i kreću u veliku akciju: Idućih dana svijet će biti iznenađen onim što pripremamo

"Korištenje klora i novačenje koje provodi Islamska država među dobro tehnički osposobljenim profesionalacima, uključujući i one sa Zapada, pokazali su da postoje ozbiljni napori u razvoju kemijskog oružja", rekla je ona na sastanku Australske skupine (AG) u Perthu.

Australska skupina je neformalna skupina država, osnovana 1985. radi usklađivanja kontrole izvoza kemijskog oružja i kemikalija za proizvodnju kemijskog oružja. S vremenom se djelovanje AG proširilo na kontrolu proizvodnje kemikalija, opreme i tehnologija, koje mogu biti korištene za proizvodnju kemijskog oružja, te na mjere za sprečavanje širenja biološkog oružja.

Iračke kurdske vlasti nedavno su priopćile da imaju dokaz da je Islamska država koristila klor protiv pešmergi u sjevernom Iraku u siječnju. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene