Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Riskantna tehnologija

Bill Gates bi nas mogao koštati glave, želi bijele oblake

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bill Gates želi izbijeliti oblake na našem nebu, no aktivisti su glasno i jasno poručili – ne!

Osnivač softverskog diva Microsofta, Bill Gates, koji financira projekt kojim se želi izbjeljivati oblake, naišao je na oštre kritike aktivista. Gates je s 300.000 dolara potpomogao tvrtku Silver Lining iz SAD-a, koja razvija uređaje, koji bi morsku vodu pretvarali u mikroskopske čestice, koje bi se špricale po oblacima, kako bi se, prema vjerovanju znanstvenika, izbijelili.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Nova faza u ratu? Obama odobrio uporabu Predatora u Libiji Slika nije dostupna Posada borda nije imala radnu dozvolu Bill Gates protjeran iz Brazila

Znanstvenici isto tako vjeruju kako se povećanjem bjeline oblaka, povećava i njihova sposobnost reflektiranja sunčevih zraka natrag u svemir. Pokus, kojeg je financijski potpomogao Gates, trebao bi se održati na otvorenom moru i području od 10.000 kvadratnih kilometara. Ujedno, to bi bio dosad najveći pokušaj da se geoinženjeringom utječe na klimatske uvjete na Zemlji.

Aktivisti, s druge strane, tvrde kako je taj čitav pokus riskantan te da ga treba zaustaviti, kao i zabraniti daljnji geoinjženjering, dok se u to područje ne uvedu neki zakoni i odredbe.

'Znali smo da Microsoft razvija aplikacije za oblake na računalima, no ovome se nismo nadali. Bill Gates i njegovi 'oblakonasilnici' nemaju pravo jednostrano mijenjati naša mora i nebo', istaknuo je Jim Thomas iz kanadske ETC Grupe, koja se bavi zaštitom okoliša.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene