448943
448943
448943
448943
448943

ZABRINJAVAJUĆI TREND Grupa koja na društvenim mrežama raste brže od ISIS-a i još je opasnija

  • , 04.09.2016., 17:52
  • Autor:
  • komentara

Korisnika koji se na društvenoj mreži Twitter nazivaju bijelim nacionalistima i neonacistima danas je čak šest puta više nego 2012. godine.

 
 
 
 
Bijeli nacionalisti šire se društvenim mrežama (Foto: AFP)
Bijeli nacionalisti šire se društvenim mrežama (Foto: AFP)

U posljednje četiri godine broj simpatizera nacizma i bijelog nacionalizma povećao se na Twitteru više od 600 posto, a njihov je rast premašio čak i onaj tzv. Islamske države, i po broju u sljedbenika i 'tvitova', pokazalo je istraživanje koje je proveo George Washington University. 

Pratili su 18 računa ekstremističkih skupina, primjerice Američke nacističke stranke i Nacionalnog socijalističkog pokreta, na kojima je prije četiri bilo registrirano 3.500 sljedbenika a danas ih je čak 22.000. Bijeli nacionalisti dio su ksenofobijske desnice koja ne prihvaća multikulturalnost. Oni zastupaju rasizam, odnosno supremaciju bijele većine nad ostalim rasama i kulturama.

U izvješću se naglašava i kako je utjecaj ISIS-a na društvenim mrežama u padu, a Twitter je u kolovozu izvijestio kako su zatvorili čak 360 tisuća profila na kojima se promicao terorizam i aktivnosti povezane s njime.

No, s druge strane, nacionalisti na toj društvenoj mreži prolaze 'relativno nekažnjeno', navodi se u studiji.

Kontroverzni predsjednički kandidat republikanaca Donald Trump, jedna je od najpopularnijih osoba među bijelim nacionalistima, sudeći prema temama i 'tvitovima', u kojima ga, naravno, svesrdno podržavaju, osobio njegovu antiimigrantsku politiku. Jedan od Trumpovih štovatelja je i bivši vođa Ku Klux Klana - Grand Wizard David Duke, piše Independent.

 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se