Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"

U četiri godine broj im se povećao čak šest puta

ZABRINJAVAJUĆI TREND Grupa koja na društvenim mrežama raste brže od ISIS-a i još je opasnija

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Korisnika koji se na društvenoj mreži Twitter nazivaju bijelim nacionalistima i neonacistima danas je čak šest puta više nego 2012. godine.

U posljednje četiri godine broj simpatizera nacizma i bijelog nacionalizma povećao se na Twitteru više od 600 posto, a njihov je rast premašio čak i onaj tzv. Islamske države, i po broju u sljedbenika i 'tvitova', pokazalo je istraživanje koje je proveo George Washington University. 

Pročitajte i ovo Vladimir Putin Jedanaestero pritvorenih "Jeste li sigurni?" Rusija ne vjeruje da je za pokolj u Moskvi odgovorna Islamska država, prstom upiru na drugu stranu Dan nakon terorističkog napada u Moskvi - 1 Iz minute u minutu FOTO Detalji užasnog napada u Moskvi: Svjedoci opisali stravične trenutke, nakon Putina oglasio se i Zelenski

Pratili su 18 računa ekstremističkih skupina, primjerice Američke nacističke stranke i Nacionalnog socijalističkog pokreta, na kojima je prije četiri bilo registrirano 3.500 sljedbenika a danas ih je čak 22.000. Bijeli nacionalisti dio su ksenofobijske desnice koja ne prihvaća multikulturalnost. Oni zastupaju rasizam, odnosno supremaciju bijele većine nad ostalim rasama i kulturama.

U izvješću se naglašava i kako je utjecaj ISIS-a na društvenim mrežama u padu, a Twitter je u kolovozu izvijestio kako su zatvorili čak 360 tisuća profila na kojima se promicao terorizam i aktivnosti povezane s njime.

No, s druge strane, nacionalisti na toj društvenoj mreži prolaze 'relativno nekažnjeno', navodi se u studiji.

Kontroverzni predsjednički kandidat republikanaca Donald Trump, jedna je od najpopularnijih osoba među bijelim nacionalistima, sudeći prema temama i 'tvitovima', u kojima ga, naravno, svesrdno podržavaju, osobio njegovu antiimigrantsku politiku. Jedan od Trumpovih štovatelja je i bivši vođa Ku Klux Klana - Grand Wizard David Duke, piše Independent.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene