444820
444820
444820
444820
444820

Otkrivena misteriozna veza u svemiru

  • , 29.07.2016., 19:57
  • Autor:
  • komentara

Stručnjaci sa Sveučilišta u Warwicku otkrili su misterioznu vezu u svemiru i iznijeli dokaze o tome kako brzorotirajući bijeli patuljak, veličinom sličan Zemlji, emitira radijaciju na drugu blisku zvijezdu u orbiti.

 
 
 
 
AR Scorpii i njegov fenomen (Foto: M. Garlick/University of Warwick/ESO)
AR Scorpii i njegov fenomen (Foto: M. Garlick/University of Warwick/ESO)

Grupa astronoma amatera otkrila je misterioznu vezu u svemiru, prema kojoj zvijezda bijeli patuljak obasjava svoje bliske i srodne zvijezde, crvene patuljke, ultraljubičastim i radio valovima. Ovakvu vrstu veze prvi put su otkrili zvjezdani znalci iz Njemačke, Belgije i Ujedinjenog Kraljevstva prošle godine i to između dvije zvijezde u sastavu zviježđa AR Scorpii, udaljenog oko 280 svjetlosnih godina od Zemlje.

Studija o ovom fenomenu objavljena je u britanskom znanstvenom časopisu Nature, u kojoj je dostupan detaljniji uvid u ovaj fenomen, nakon što je proučavan naprednim teleskopima Europskog južnog opservatorija. Stručnjaci sa Sveučilišta u Warwicku iznijeli su dokaze o tome kako brzorotirajući bijeli patuljak, veličinom sličan Zemlji, emitira radijaciju na drugu blisku zvijezdu u orbiti. 

Intenzitet radijacije je toliko jak da crveni patuljak zbog njega sjaji i blijedi gotovo dvadeset minuta, a Europski južni opservatorij ovakav primjer opisuje kao interakciju prilikom koje bijeli patuljak ubrzava elektrone gotovo do brzine svjetlosti, prilikom čega se oslobađaju visokoenergetske čestice koje lete kroz svemir. Iako patuljak ubrzavanja kretanje elektrona, njihovo podrijetlo za sada ostaje neobjašnjiv misterij. 

Vodeći istražitelj u studiji i član grupe za astrofiziku sa Sveučilišta u Warwicku, Tom Marsh, kazao je kako je zviježđe AR Scorpii otkriveno još prije 40 godina, ali da je njegova prava priroda uočena tek nakon što su ga počeli proučavati prošle godine. Tada su otkrili kako svjedoče nečem izvanrednom, zbog čega je ovo otkriće velik korak za sve astronome amatere te članove akademske zajednice. 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se