Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Grbin oštro po Ustavnom sudu: "Pričao sam s Milanovićem, imamo plan C. Popišali su se na sve nas"

Bijela kuća ponovno brani Wolfowitza

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bijela kuća u utorak je ponovo stala u obranu predsjednika Svjetske banke Paula Wolfowitza, kojem prijeti smjena, ocijenivši da kršeći pravila banke kod promaknuća i povišice za svoju partnericu, nije učinio prekršaj koji bi zahtijevao njegovo udaljavanje s dužnosti.

Interna komisija Svjetske banke u ponedjeljak je zaključila kako je Wolfowitz prekršio kadrovska pravila kuće dajući značajnu povišicu svojoj partnerici Shaha Rizi 2005. godine, i predložio Odboru guvernera banke da razmotri može li Wolfowitz i dalje ostati na njezinom čelu, obzirom na 'krizu vodstva' koju je prouzročio.

Pročitajte i ovo Donald Trump (Foto: AFP) Nakon presude Cohenu i Manafortu Trump želi ugušiti nagađanja o njegovu opozivu: "Ako budem smijenjen, mislim da će svi biti vrlo siromašni" Slika nije dostupna Predsjednik svjetske banke ispričao se zbog zapošljavanja ljubavnice

Wolfowitz, koji se danas treba očitovati pred 24-članim upravnim odborom WB-a, u svom je odgovoru naglasio kako su nalazi interne komisije 'neuravnoteženi i manjkavi' te naglasio kako je 'jako nepravično i bez opravdanja sada utvrditi da sam bio u sukobu interesa, jer sam se oslonio na preporuku etičkog odbora najbolje što sam je razumio'.

Glasnogovornik Bijele kuće Tony Snow izjavio je kako Wolfowitz nije učinio ništa što bi opravdalo njegovu smjenu.

'Jasno smo dali do znanja da podržavamo Wolfowitza. Štoviše, on je rekao, a mi se slažemo, da je puno grešaka učinjeno u kadrovskom procesu. Ali to nisu prekršali za otpuštanje', rekao je Snow.

'Ono što kažemo jest - da, načinio je greške. To je manje više očito. Po drugoj strani to nisu prekršaji za otpuštanje', dodao je
glasnogovornik.

'Odbor (guvernera) mora razmotriti da li će Wolfowitz biti sposoban pružiti vodstvo potrebno kako bi se osiguralo da banka nastavi djelovati u punom opsegu i ispunjavati svoj mandat', kaže se među ostalim u zaključcima komisije objavljenim na web stranici Svjetske banke.

Komisija je zaključila kako je Wolfowitz prekršio kodeks postupanja u Svjetskoj banci i odredbe svoga ugovora, te da je bio u 'sukobu interesa'.

Wolfowitz će danas izložiti svoje argumente upravnom odboru a konačna odluka o njegovoj sudbini ne očekuje se prije srijede, javlja NBC News.

U pozadini afere, koja Svjetsku banku potresa tjednima, traje
intenzivno diplomatsko manevriranje u kojem SAD nastoje uvjeriti europske zemlje da Wolfowitzu pruže još jednu priliku, dok se s europske strane daje prednost ishodu u kojem bi Wolfowitz sam podnio ostavku, umjesto da ga smjenjuje uprava, jer se ne želi ugroziti odnos s SAD-om glavnim financijerom WB-a, piše američki tisak.

Nakon Wolfowitzeva dolaska na čelo banke 2005., interni etički odbor je predložio da Shaha Riza, stručnjak WB za Bliski istok, obzirom na njihovu vanbračnu vezu, dobije premještaj u State Department uz unaprijeđenje i povišicu kao kompenzaciju za prekid karijere.

No kompenzacija od 60.000 dolara pokazala se prevelikom da bi je brojni Wolfowitzevi protivnici mogli 'progutati', jer je s godišnjom plaćom od 193.000 dolara Riza, nadmašila i državnu tajnicu Condoleezzu Rice, kojoj nakon odbitka poreza ostaje 186.000 dolara.

Wolfowitz (69), jedan od istaknutih ideologa neokonzvervativnog krila Republikanske stranke, godine 2005. je s položaja zamjenika ministra obrane i s renomeom arhitekta neomiljenog rata u Iraku, uz velike otpore postavljen za predsjednika Svjetske banke, gdje je inicirao reforme u čijem je središtu borba protiv korupcije.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene